28 Март 2024, 22:51 Днес (11) | Вчера (12)

Увеличават цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване

03 Май 2019 11:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 май 2019, 11:16

Обсъден е и механизмът, по който болниците да получат допълнителни средства през второто полугодие на годината

Приоритетно да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, свързани с детското и майчино здравеопазване – около това решение се обединиха участници от здравните среди по време на среща с министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът разговаря с председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, с представителя на Сдружението на областните болници д-р Тодор Черкезов и с председателя на Националното сдружение на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев. На разговорите присъстваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, заместник-министърът Жени Начева и директорите на "Пирогов" и Александровска болница проф. Асен Балтов и доц. Костадин Ангелов в качеството им на представители на сдружението на държавните болници.
По време на срещата при премиера Борисов беше обсъден механизмът, по който болниците да получат допълнителни средства през второто полугодие на годината през бюджета на Министерството на здравеопазването и чрез увеличение на цени на клиничните пътеки по линия на здравната каса.

Кабинетът отпуска 50 милиона лева допълнително за увеличение на цените на недофинансираните клинични пътеки за детско здравеопазване, пулмология и майчински грижи. От 1 юли реално ще бъдат получени допълнителни средства за увеличение на работните заплати в общинските болници, обявиха здравният министър Кирил Ананиев и ръководители на столични и общински болници, цитирани от БНР. От 1 юни ще се повишат цените на клиничните пътеки за финансиране на майчиното и детско здравеопазване, каза Ананиев. Ще се увеличат парите и на другите клинични пътеки, които от доста време не са били изменяни.
"Самото разпределение в конкретните лечебни заведения при спазване на методиката, за която казах, че сме готови, се извършва на базата на вътрешни правила във всяко едно лечебно заведение. Заради това не бих искал да говоря за проценти, защото ситуацията в различните лечебни заведения е различна. Но целта е наистина да се остойности по достойнство труда на хората, които работят в тези лечебни заведения", заяви още здравният министър.-

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив