28 Март 2024, 20:31 Днес (11) | Вчера (12)

Удължават мярката 60/40, предлагат кредити с гаранционна програма за 2,5 млрд. лв.2

04 Юни 2021 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2021, 16:30

Времето от началото на кандидатстването до възможността да бъдат получени реално средствата ще е около 10 дни

Гаранционна програма в размер на 2,5 млрд. лв. в помощ на малкия и средния бизнес и самоосигуряващите се лица и продължаване на мярката за запазване на заетостта 60/40 през месеците юни и юли са част от новите мерки на правителството за възстановяване на икономиката. Допълнителните стимули за подкрепа на бизнеса и работещите бяха представени от вицепремиера Гълъб Донев, министъра на икономиката Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев на пресконференция в Министерския съвет.
"Ще продължим мярката 60/40 за още 2 месеца. Мярката е нотифицирана с размер на държавната помощ от 1,5 млрд. лв., от които към момента са изразходвани малко над 1,4 млрд. лв.", каза вицепремиерът Гълъб Донев. Той обясни, че мярката ще бъде удължена с остатъчния ресурс след корекции на праговете за допустимост, след като бъде получено разрешение за това от департамент "Държавни помощи" към Европейската комисия (ЕК). Вицепремиерът Донев подчерта, че новият дизайн на мярката 60/40 ще се подготви в активен диалог с работодателските и синдикалните организации с цел да се подкрепи възстановяването на заетостта във всички икономически дейности.
"Следващата седмица очаквам да проведем заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който да консултираме параметрите на мярката. Продължаваме диалогa със социалните партньори за разработване на нови мерки, които да бъдат нотифицирани пред ЕК за периода след септември до края на годината", добави Донев.
"С разрешението на ЕК ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер близо 2,5 млрд. лева, от която българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките и до 80% от индивидуалните експозиции". Това заяви на брифинга в Министерския съвет служебният министър на икономиката Кирил Петков.
"В момента най-важното за малкия и среден бизнес е в него да се влеят максимално много нови оборотни и инвестиционни средства. Те ще бъдат осигурени през инструменти, в които участва и частният капитал, а не само държавата", изтъкна служебният министър на икономиката.
Министър Петков подчерта, че са договорени гаранционни програми без обезпечение за малкия и среден бизнес и за самоосигуряващите се. "Успяхме да организираме такъв голям брой банки да се съгласят и да участват, 10 дни ще отнема от началото на кандидатстването до възможността да бъдат получени реално средствата", уточни още министър Петков. Това означава, че в рамките на тези дни можете да отиде до своята банка и да кажете, че искате да кандидатствате по програмата за възстановяване и без да трябва да правите ипотеки, ако сте истински бизнес и имате документи за това за последните 3 години. Фирмите ще могат да получават до 70% от приходите си през 2019 или 2020 г., като ще могат да изберат годината, в която имат по-висок оборот. Възстановяването на получените средства ще бъде за период от 7 години.
Министърът на финансите Асен Василев обяви, че в резултат на съвместна работа с негови колеги от правителството се създава програма за възстановяване на българския бизнес с палитра от инструменти, където биха могли да бъдат използвани бюджетни средства, доколкото е възможно и доколкото те са пренотифицирани от ЕК. "Където това не е възможно, ще мобилизираме всички извънбюджетни средства, както е програмата за оборотен капитал и инвестиционен капитал към малките и средни предприятия", посочи той. "Подготвяме актуализация на бюджета, която да запази текущите параметри – да не се вдига дефицитът, но да се преструктурират разходните пера, така че да се осигури финансиране за съществуващите мерки до края на годината, за да могат българските фирми да бъдат абсолютно равнопоставени на другите фирми от всички други държави от ЕС", допълни финансовият министър. Той заяви, че ще внесе актуализацията още в първите работни дни на новоизбраното Народно събрание. По думите му, възстановеният и работещ бизнес би довел до увеличаване на приходите в бюджета, което от своя страна би осигурило ресурс за мерките за подкрепа, без допълнително да се обременява държавата с дългове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив