06 Май 2024, 11:47 Днес (0) | Вчера (1)

Уеднаквяват националните стандарти с европейските

11 Ноември 2004 13:43 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Правителството прие проект на Закон за националната стандартизация

Национална стандартизация е дейността по разработването, приемането, одобряването, въвеждането и разпространяването на български стандарти и стандартизационни документи, е записано в приетия от правителството проект на Закон за националната стандартизация.
Приемането му е свързано с подготовката на България за пълноправно членство в Европейския съюз и с изискванията на европейските организации по стандартизация (CEN, CENELEC), и Протокола за оценяване на съответствието и признаване на промишлени стоки (PECA) към Европейското споразумение за асоцииране. С уеднаквяването на националните стандарти с европейските ще се премахнат техническите бариери в търговията. С приемането на закона ще бъде направено едно уникално преобразуване на държавна администрация в неправителствена организация, обясни председателят на Българския институт по стандартизация Ивелин Буров.

Проектозаконът регламентира създаването, устройството и дейността на Българския институт за стандартизация (БИС), който ще има статут на юридическо лице. Със структурите и органите му на управление се създава възможност националната стандартизация да се развива в съответствие с нуждите на обществото и пазара, като се спазват принципите на европейските организации по стандартизация – участие на всички заинтересовани страни, прозрачност, общодостъпност, доброволност, общо съгласие при разработването на стандартите.

Институтът ще се ръководи от 15-членен Управителен съвет и изпълнителен директор, който ще се избира от съвета.
Членове на БИС могат да бъдат организации на работодатели, браншови камари, сдружения, производители и търговци, органи на централната изпълнителна власт, научни организации и институти, висши училища, лицата за оценяване на съответствието, сдружения на застрахователите и на потребителите, е записано в проектозакона.

Досегашната административна структура – Български институт по стандартизация, ще бъде закрит. Създаденият със закона нов институт ще е негов правоприемник в европейските организации по стандартизация - CEN, CENELEC, и в международните - ISO и IEC.

Българският институт по стандартизация има статут на афилиран член на европейските организации по стандартизация – CEN и CENELEC. Този статут позволява участие в ръководните им органи, без право на гласуване, и получаване на европейските стандарти и участие на българските експерти в техническите им комитети със статут на наблюдател.

За да получи статут на пълноправен член БИС трябва да предостави доказателства за изпълнението на девет условия. Едно от тях е да се спазват принципите на доброволната стандартизация без доминирането на една от заинтересуваните от стандартизацията страни над останалите. При сегашния модел се смята, че изпълнителната власт доминира над заинтересованите страни, като назначава ръководството на института.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив