30 Април 2024, 13:43 Днес (6) | Вчера (10)

Украинското КФН: Протестът е мирен, застрахователите да плащат по автокаско2

07 Февруари 2014 12:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 февруари 2014, 12:13
forINSURER.com

Заради палежите каско застраховката в някои области поскъпна

От началото на протестите в Украйна и най-вече в Киев бяха опожарени или унищожени множество коли. Надзорната институция в страната – Нацкомфинуслуг, обяви, че събитията, които се случват на улицата, са обявени за мирна акция на протест. Отчитайки това, застрахователните компании не могат да се извиняват с дефинициите за "метеж" или "масови безредици" и да се измъкват от плащане на обезщетения, категорични са надзорниците.

За да получат обезщетение, застрахованите от своя страна са длъжни да изпълнят всички условия на договора по застраховка "каско", а именно: да уведомят в срок застрахователната или асистиращата компания за събитието, да попълнят надлежно всички изисквани документи. Обикновено посоченият в договнора срок за предявяване на иск за обезщетени ене може да бъде нарушават (по правило това са 48 часа от настъпване на събитието, а ако застрахователят е от чужбина – 72 часа).

Задължително условие за приемане на иска от страна на застрахователя е наличието на документ от компенетнтите държавни ограни, например, в зависимост от събитията, довели до повредата на транспортното средство, може да се изиска справка от КАТ,  Министертвото на извънредните ситуации или МВР.

Застрахованият няма право да напуска мястото на произшествието без да уведоми компетентните органи и без да получи първичната справка. Той е длъжен да съдейства на следствените действия  и несъблюдаването на тези изисквания може да послужи за отказ от плащане на застрахователно обезщетение, припомнят от Нацкомфинуслуг.

Как реагира застрахователният пазар на масовите безредици?

Застрахователите реагираха още на първите масови безредици и някои от дружествата обявиха, че този риск не се покрива при застраховките каско. Като цяло обаче пазарът бе настроен, че няма причини за отказ от плащането на обезщетения, защото никой не бе обявил извънредна ситуация и не бе посочил, че в Киев има метеж или друго обществено извънредно събитие. Все пак част от компаниите преразгледаха общите условия по договорите си и изключените рискове и даже извадиха от изключенията масовите безредици, в резултат на които може да пострада един автомобил.

Нацкомфинуслуг реагирира на това и призова компаниите щателно да проверяват всички факти в условията на нестабилна политическа ситуация в страната и наличието на установени застрахователни правила.

Тогава трактовката на Нацкомфинуслуг за събитията на Майдана бе друга. Към рисковете, които не подлежат на застраховане или случаите, в които компаниите се освобождаваха от задължението за обезщетения, баха причислени и събитията, пряко или косвено свързани с военни действия от всякакъв характер, настъпили вследствие вътрешни безредици. Събитията на улицата са именно такъв случай, коментираха от Нацкомфинуслуг.

С напредването на събитията, компаниите се решиха на още една стъпка в подкрепа на протестите. Припомняме, още миналия месец ИНСМАРКЕТ писа, че киевските застрахователи са започнали да предлагат застраховка "Майдан". Тогава бе обявено, че клиентите могат да застраховат дори само част от тялото си и то за определен отрязък от денонощието.

Отговорът от надзорната институция не закъсня - застраховка "Майдан" е неправомерна и спекулативна. От Нацкомфинуслуг припомниха, че всички промени в условията по застраховките първо се регистрират в регулаторния орган – нещо, което не било нанаправено.

От началото на годината е регистриран бум на палежи на коли

На 29 януари в Киев са регистрирани 17 сигнала за гасене на пожари на автомобили.
По официални данни в резултат на извънредни събития са изгорели или повредени 23 автомобила. В нощта на 1 февруари са регистрирани сигнали за 8 автомобила, а на 3 февруари – за още четири коли.

Киевчани започнаха да дават добворолни дежурства, за да опазят своите коли.

От началото на годината в Закарпатска област са регистрирани 29 палежа на автомобили. Повечето пострадали возила са на представители на властта. Заради палежите каско застраховката в областта поскъпна.

Досега нито един случай на палеж не е разкрит.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив