20 Април 2024, 06:28 Днес (0) | Вчера (10)

Украинското КФН бави придобиването на "HDI Страхування" от "Евроинс"2

23 Юни 2016 14:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юни 2016, 15:07
google maps

Кирил Бошов успокои, че процедурата е рутинна и прогнозира благоприятно развитие по сделката до дни

През последните няколко дни международните новини около "Евроинс Иншурънс Груп" са в изобилие. Последната е, че украинският застрахователен регулатор – Националната комисия за държавно регулиране на пазара на финансови услуги (Нацкомфинуслуг), е отказала на "Евроинс Иншурънс Груп" да придобие дял в ПАО "HDI Страхування" (Киев) чрез покупка на 89,29% от уставния капитал на застрахователя. Новината беше съобщена от "Интерфакс-Украина", а като причината за отказа агенцията е публикувала "подаване на непълна информация и документи, несъответстващи на изискванията".

Според огласеното на 16 юни решение на комисията, "заявителят не е посочил причината за уволнението на ръководителите и членовете на изпълнителния орган, председателя и членовете на надзорния съвет. Освен това, в анкетата за структурата на собствеността на заявителя отсъства информация за физическите лица и юридическите лица (Starcom Holding AD и Global Insurance Investments Limited), притежаващи миноритарен дял в компанията".

ИНСМАРКЕТ потърси за коментар Кирил Бошов, изпълнителен директор на "Евроинс Иншурънс Груп", който посочи, че информацията не е съвсем коректно поднесена и не се касае за окончателен отказ. Той добави, че съгласно нормативната уредба в Украйна, всяко искане на местния регулатор за допълнителна информация по сделка за придобиване е съпътствано от текущо решение, с което не се одобрява сделката. Бошов уточни, че от украинския надзор сега са поискали отговор по два формални уточняващи въпроса – относно автобиографията на член на съвета на директорите на застрахователния холдинг и относно участието на миноритарен акционер в капитала на дружеството. Изпълнителният директор на "Евроинс Иншурънс Груп" увери, че на тези два уточняващи въпроса вече е отговорено и компанията очаква положително становище на регулатора по сделката в кратък срок.

ИНСМАРКЕТ припомня, че през февруари 2015 г. "Евроинс Иншурънс Груп" подписа договори с базираната в Хановер Talanx International за придобиване на българския и украинския им бизнес, съответно HDI застраховане и "HDI Страхування".
Сделката в България се проточи няколко месеца, но в крайна сметка през декември 2015 г. КФН разреши на "Евроинс" да придобие участието в капитала на "ХДИ Застраховане".
През март 2015 година българският застраховател придоби 10% от украинската компания, а през юли антимонополният комитет на Украйна разреши на на българския застраховател да придобие над 50% от акциите на "HDI Страхування".
"Евроинс Иншурънс Груп" имаше планове да концентрира 99,3% от акциите на "HDI Страхування" през август 2015 г. по договор с Talanx International AG за продажбата на украинската дъщерна компания.

ПАО "HDI Страхування" съществува на застрахователния пазар в Украйна от 1992 г. От юли 2008 год. основен акционер в компанията е застрахователната група HDI-Gerling International Holding AG, която е част от финансовия холдинг Talanx Group. Уставният капитал на украинското дружество е 71 млн. гривни (малко над 4,9 млн. лева).

В интервю за ИНСМАРКЕТ през август 2015 г. Кирил Бошов похвали работата на украинската компания и посочи, че прогнозира интересни възможности за развитие за нея.

Каква ще е съдбата на сделата остава да видим след окончателното произнасяне на украинския застрахователен регулатор – Нацкомфинуслуг.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив