08 Октомври 2024, 00:24 Днес (0) | Вчера (1)

Ултиматумът на ЕС приближи Гърция до Grexit

18 Февруари 2015 09:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 февруари 2015, 00:53
Под лиценза на creativecommons

Гърция се приближи до излизане от еврозоната, след като финансовите министри от еврозоната заявиха, че няма да има повече преговори за финансова помощ, освен ако гръцкото правителство не поиска удължаване на спасителната програма, пише агенция "Блумбърг"

Три седмици на сблъсъци след победата на Ципрас на изборите, финансовите министри затвърдиха позицията си, а преговорите в Брюксел приключиха внезапно, след като гръцкият финансов министър Янис Варуфакис отказа да се подчини на европейските изисквания. "Няма да има среща, на която да слушаме как работи светът", каза австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг. Той настоя, че "ще има среща, само когато искането е получено и условията са потвърдени".

Времето за Гърция изтича. Сегашното споразумение за помощ изтича в края на февруари. Липсата на съгласие може да доведе до фалита на Гърция до края на март, принуждавайки Ципрас да наруши предизборните си обещания да сложи край на строгите икономии и да въведе отново старата гръцка валута.

Австрийският канцлер Вернер Файман заяви, че някои политици подценяват опасността Гърция да напусне валутния съюз, което ще има "непредвидими" последици. Робин Маршал, директор на инвестиционна компания, обясни, че гръцкият изход сега е най-вероятният вариант, а икономистите Йорг Кремер и Кристоф Вайл смятат, шансът днес е 50 на 50 в сравнение с 25% през миналата седмица.

"Това е една напълно нова ситуация, но общото мнение за излизането на Гърция от еврозоната е малко или много спокойно", смята Майкъл Шрьодер, икономист в института ZEW в Манхайм, Германия. Той обаче добави, че все още никой не знае какво ще се случи.

Преговорите между Гърция и нейните кредитори от еврозоната завършиха с напрежение, след като длъжностни лица в Атина обвиниха председателя на Еврогрупата Йерун Дайселблум в отмятане от договорките, които миналата седмица бяха постигнати с премиера Ципрас. Гръцкото правителство обяви, че е "абсурдно" и "неприемливо" ЕС да притиска Гърция към условията на съществуващия спасителен план, който е бил отхвърлен от избирателите.

От своя страна Дайселблум изрази надежда, че Атина ще поиска удължаване на програмата. Варуфакис обясни, че страната му не е имала друг избор, освен да откаже предложението. "В историята на ЕС нищо добро не е излязло от поставянето на ултиматуми", заяви той след срещата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив