20 Април 2024, 08:28 Днес (0) | Вчера (10)

Унгарският премиер иска държавна банкова система

13 Март 2013 08:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2013, 18:46
scci.bg

Орбан, консерваторът, който разгневи инвеститорите и пренабрегна предупрежденията на Европейския съюз, че отстъпва от демокрацията, каза, че ще създаде държавна банкова система и призова за понижаване на лихвените проценти

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви във вторник, че в страната има твърде много банки, които са чуждестранна собственост, и обеща да освободи местните компании от кредитите в чуждестранна валута, предаде агенция „Ройтерс”.

Орбан, консерваторът, който разгневи инвеститорите и пренабрегна предупрежденията на Европейския съюз, че отстъпва от демокрацията, каза, че ще създаде държавна банкова система и призова за понижаване на лихвените проценти.

В седмицата, в която неговата партия "Фидес" прокара радикални промени в конституцията и чрез бившия си икономически министър, Орбан пое пълния контрол над централата банка, той посочи също, че ще помогне на малките компании да обърнат във форинти дълговете си, деноминирани в евро и швейцарски форинти.

Подобни мерки може да доведат до загуби за банките, но Орбан настоява, че са ключови, за да върви Унгария да поеме по своя път. "Има един начин да се освободим: ако се освободим от заемите в чуждестранна валута. Според мен това е преди всичко въпрос на суверенитет", подчерта Орбан.

Според премиера централната банка трябва да намали лихвите, така че компаниите да могат да вземат кредити при по-ниска ставка от обичайните 8-10% в момента, което е ясен сигнал за анализаторите, че лихвените равнища ще продължат да спадат спрямо сегашния рекорден минимум от 5.25%.

"Без да се опитваме да казваме на унгарската национална банка какво да прави, е от ключово значение да имаме по-ниски лихви в Унгария", отбеляза Орбан. Той твърди, че назначаването за централен банкер на министъра на икономиката Дьорд Матолчи, който е негов приближен, няма да наруши независимостта на банката.

След днешните коментари на Орбан унгарският форинт поевтиня с над 1% до 305.7 форинта за евро, допълва БТА. По думите на премиера тази година Унгария вероятно ще отчете икономически растеж.

Той защити политиките си и каза, че решението от миналата година да скъса връзки с МВФ е доказателство, че Унгария може да действа без външна помощ. "Независимо колко врагове имаме, ще намерим приятелите си... Борбата за свобода на действие е най-важната борба", настоя още премиерът.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив