16 Април 2024, 23:03 Днес (11) | Вчера (10)

УниКредит вижда светлина в тунела за българската икономика

24 Септември 2012 11:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 септември 2012, 11:34

Това прогнозират икономистите на УниКредит Булбанк в частта, посветена на България, в последния тримесечен анализ на УниКредит за икономиката на страните от Централна и Източна Европа.

Възстановяването на икономиката на страната ще набере по-голяма скорост през следващата година. Очаква се повишение на потреблението, доходите и износа на страната.

 

Това прогнозират икономистите на УниКредит Булбанк в частта, посветена на България, в последния тримесечен анализ на УниКредит за икономиката на страните от Централна и Източна Европа.

Според анализаторите на банката положителните прогнози се дължат на намаляването на напрежението на финансовите пазари, постепенното възстановяване на доверието на чуждите инвеститори и стабилния темп на усвояване на средствата от Европейския съюз.

Индивидуалното потребление също ще се повиши през следващата година, става ясно от анализа на УниКредит. Планираните увеличения на минималната работна заплата и пенсиите, след като те бяха замразени през последните три години, би трябвало да подкрепят номиналните доходи на средностатистическото домакинство с около 3% годишно. От своя страна, очакванията за по-слабия ръст на цените на храните ще повиши покупателната способност на населението.

"На фона на тези фактори ние оставяме прогнозата си за растежа на БВП непроменена на 0.5% за 2012 г. и 1.5% за 2013 г.", обясни Кристофор Павлов, главен икономист на УниКрдит Булбанк. Той смята, че през следващата година, пречките пред процеса на възстановяване ще останат същите (с изключение на по-високите цени на храните), но силата им ще намалее.

Като цяло през следващата година с отшумяването на дълговата криза, доверието ще продължи да се възстановява. Така натискът за намаляване на задлъжнялостта ще намалее и ще бъдат осигурени стимули за увеличаване на инвестициите и растежа.

През второто тримесечие на 2012 г. БВП се повиши с минималните 0.3% спрямо предходните три месеца и с 0.5% в сравнение със същия период на миналата година. Макар и минимално, повишението се дължи на увеличението на индивидуалното потребление и износа през второто тримесечие съответно със 2.4% и 3.4%.

През юли инфлацията в България отбеляза най-голямото си месечно повишение от четири години насам с 1.5%. В анализа на УниКредит се посочва, че високата инфлация допълнително затруднява възстановяването на сектора на домакинствата.

"В контекста на високата задлъжнялост на частния сектор и слабото вътрешно възстановяване обаче, повишението на инфлацията не е изцяло лоша новина", коментира още Кристофор Павлов. По-високата инфлация спомага за облекчаване на трудностите, пред които са изправени кредиторите, тъй като намалява реалната стойност на дълга.

Главният икономист на банката обяснява, че по-високата инфлация създава стимули за потреблението и именно тя може да се превърне в част от лекарството, нужно за да се спре трупането на кеш, което тежи на възстановяването на инвестициите и растежа.

Прогнозите са средно за цялата 2012 г. инфлацията да достигне 2.5%, а в края на годината да бъде 3%. За следващата година пък се очаква повишението на цените да е средно с 2.7%.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив