28 Март 2024, 18:27 Днес (11) | Вчера (12)

Уникредит: Потреблението ще движи възстановяването на българската икономика

29 Март 2013 15:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 март 2013, 16:00

За ускоряването на растежа България се нуждае и от повече инвестиции

Възстановяването на българската икономика ще се движи от индивидуалното потребление. За ускоряването на растежа България се нуждае и от повече инвестиции.

Това са сред основните изводи в последния тримесечен анализ на икономическия екип на УниКредит Булбанк. В по-малка степен на възстановяването ефект ще оказва износът и брутото капиталообразуване.

Според икономистите на УниКредит Булбанк износът и брутото капиталообразуване ще бъдат малко по-слаби спрямо прогнозите от преди три месеца. Причината е, че търсенето в еврозоната ще има нужда от малко повече време, за да започне да се подобрява. В същото време анализът посочва, че в България заради предсрочните парламентарни избори ще бъде удължено времето, в което компаниите са в изчаквателна позиция.

„През първото и второто тримесечие на годината ръстът ще бъде ограничен, а през третото и четвъртото икономиката ще ускори темповете си на възстановяване“, обясни Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Прогнозата за БВП през тази година е за ръст от 1.7%, а за 2014 г. – за повишение от 2.8%.

Анализът на пазара ясно показва, че България се нуждае от повече инвестиции, за да се подкрепи ускоряването на икономическия растеж. Според икономическия екип на банката стопанската политика на следващото правителство, какъвто и да е съставът му, би трябвало да комбинира политиките за запазване на макроикономическата стабилност с усилия за ускоряване на структурните реформи и недопускане на забавяне на усвояването на средства от ЕС с внимателно оформени фискални стимули.

Повече от всичко тези стимули трябва да се фокусират върху онези инвестиции, които имат най-високия потенциал да подобрят капацитета на икономиката да произвежда повече стоки и услуги в дългосрочен план, като същевременно подпомогнат търсенето в краткосрочен план. Важно е също така размерът на фискалните стимули да бъде внимателно преценен, за да се избегнат рискове за устойчивостта на публичните финанси.

Анализът за икономиката на страната сочи, че коефициентът на безработицата през първата половина на тази година няма да отчете забележителен спад. Очакванията са в края на годината безработицата да се понижи до 11.9% благодарение на фискалните стимули, подпомагащи растежа, сравнително по-високия износ и ускоряването на темпа на усвояване на средства от Европейския съюз.

Според икономистите краткосрочното забавяне на капиталовите потоци, насочвани към България и увеличената политическа турболентност, няма да имат негативни последствия върху дългосрочния капацитет на страната да привлича инвестиции. Това обаче е сценарий при успокояване на политическата ситуация след изборите.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив