23 Април 2024, 11:05 Днес (2) | Вчера (13)

Управителят на БНБ: Инфлацията през 2022 г. - под контрол, макар и по-висока

06 Декември 2021 11:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 декември 2021, 11:15

Присъединяването ни към еврозоната ще допринесе за увеличаване на доходите, според Димитър Радев

През 2022 година инфлацията в нашата страна ще бъде поставена под контрол и ще бъде стабилизирана, макар и на по-високи от очакваното нива, заяви управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за bTV по случая Деня на банкера, 6-ти ноември. Въпреки растящата инфлация обаче нашата банкова система е стабилна, подчерта той.
Според него присъединяването ни към еврозоната ще допринесе за увеличаване на доходите и уточни, че курсът на лева към еврото, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута ще остане на настоящото фиксирано ниво от 1,95583 лева за едно евро.
Управителят на БНБ отбеляза, че влоговете на хората в левове автоматично ще преминат в евро при влизането на България в еврозоната и двете валути ще могат да се използват паралелно за сравнително кратък период – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева. Влоговете на хората в левове автоматично ще преминат в евро при влизането ни в еврозоната, посочи още Димитър Радев. Процесът по обявяването на цените в левове и в евро ще започне шест месеца преди влизането на страната в еврозоната и ще продължи една година след това, посочи още управителят на БНБ.
Той уточни, че бюджетният дефицит е един от критериите, които могат да спрат присъединяването към еврозоната, но по този показател нашата страна е в много добри изходни позиции.
Шефът на централната ни банка също така отбеляза, че по време на коронавирусната пандемия има увеличаване на банковите влогове. "Депозитите се увеличаваха още преди кризата, увеличават се и по време на кризата, като хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна – нямат инвестиционни възможности", заяви пред bTV Димитър Радев и добави: "Явно хората имат доверие в банковата система, щом държат парите си в банка".
Управителят на БНБ отбеляза, че има скок при покупките на жилища, но не смята, че в момента може да се говори за "имотен балон", макар и да се забелязва подобен тренд.
Въпреки че това не са добри признаци за развитието на икономиката, г-н Радев прогнозира, че тя ще възстанови нивата си от преди Covid кризата до края на 2022 г. Според него със сигурност догодина ще има ръст на БВП на България, но според него по-важният въпрос е с колко, като шефът на БНБ смята, че страната се нуждае от изпреварващ икономически растеж".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив