18 Април 2024, 22:51 Днес (11) | Вчера (11)

Управляващите катастрофираха с мерките срещу катастрофите

03 Януари 2018 09:30 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 януари 2018, 09:00

Въпреки драконовските санкции 678 души загинаха през 2017 г.

Заканите на премиера Бойко Борисов и управляващото мнозинство за строги мерки срещу вандалите на пътя, които причиняват катастрофи и сеят смърт, претърпяха пълен провал. Към 31 декември 2017 г. жертвите по пътищата са 678, сочи полицейската статистика, пише в. "Сега". Това е само с около 30 души по-малко от предната година. "Резултатите в края на годината не са така добри, както се очакваше", заяви вчера бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев, цитиран от "Фокус".
Разочароващите резултати се случват на фона на шумно рекламираните акции на управляващите. Миналата година премиерът Бойко Борисов на два пъти свика спешни срещи за пътната безопасност. Първият път бе през май, а вторият през ноември, дни след тежка катастрофа на пътя София-Варна край село Микре. Тогава бяха набелязани куп мерки, някои от които въобще не се случиха - въвеждане на тол система, нов Закон за движение по пътищата и повече камери за КАТ. През май премиерът Борисов дори даде срок "до понеделник" да се промени начинът, по който се вземат проби на пияни и дрогирани шофьори. Това се случи няколко месеца по-късно - през септември.
Въпреки многото приказки почти нищо не се промени по пътищата. Не помогна това, че беше махнат знакът, който уведомяваше шофьорите, че по пътя има камери. Въведена беше безпрецедентната санкция на нарушителите да се свалят номерата още на пътя. Освен това драстично бяха повишени глобите за превишена скорост. Последно МВР обяви, че нарушителите ще бъдат спирани на пътя от КАТ и ще се водят в районното, където ще им се пишат актовете. Вътрешният министър Валентин Радев дори призна, че тази мярка е на ръба на закона, но се въвежда, за да се затруднят максимално водачите, които не спазват правилата. Въпреки всичко това по коледните празници, когато почти целият полицейски състав беше изкаран на улицата, отново имаше множество тежки катастрофи с близо 20 жертви. Деца загинаха още на Бъдни вечер при челна катастрофа. Тежък сблъсък на 31 декември имаше в Кресненското дефиле. На 2 януари заради две ударили се челно коли за часове наред беше затворена "отсечката на смъртта" Русе-Бяла. Катастрофи нямаше единствено на места като кръстовището при с. Микре, където заради серия от тежки инциденти вече постоянно има катаджии.
Алекси Стратиев засегна и друг много стар проблем, по който не се взимат мерки - ниската събираемост на глобите. Според него именно това е причина за лошата ефективност на пътния контрол. "Това, което и статистиката го показва, е, че може би по-малко от половината нарушители изтърпяват наказанието си. Лошото е, че не се предприемат мерки. Няколко пъти се споменаваше, че е по-добре глобите да бъдат насочени към частните съдебни изпълнители, за да се въздейства на нарушителите", заяви той. Наскоро частните съдебни изпълнители отново предложиха да им се възложи събирането на глобите. От МВР нямаше никаква реакция на това предложение. Идеята бе подкрепена само от финансовото министерство.
Бившият шеф на КАТ посочи още, че физическият контрол на полицаите по пътя не е достатъчен. Той се обяви за покупката на повече камери. "За изминалата година обаче не се е осъществил нито един проект по изграждане на част от системата за контрол с технически средства", отбеляза той.
Управляващите редовно обявяват война на катастрофите - обикновено след всяка по-тежка катастрофа с жертви. Самият Борисов още през 2105 г. искаше мерки със срок - "до понеделник". Служебният премиер Огнян Герджиков също се разтича да оправя неуредиците по пътищата, след като жена загина от паднало желязо в тунела Ечемишка на магистрала "Хемус". "За пет дни се свърши повече работа, отколкото за пет години", твърдеше той, с което си навлече гнева на ГЕРБ. Нещата приключиха с махленската свада между политиците кой по-по-най заслужил за ремонтите по пътищата и тунелите, които редовно дават дефекти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив