08 Май 2024, 05:59 Днес (0) | Вчера (11)

Ураганът „Санди” ще удари застрахователите с между 10 и 20 млрд. долара

30 Октомври 2012 12:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 октомври 2012, 12:07

Стихията има потенциал да причини едни от най-големите загуби за глобалната застрахователна индустрия през годината

Загубите за застрахователната индустрия от урагана „Санди” ще са между 10 и 20 млрд. долара. Ураганът има потенциал да причини едни от най-големите загуби за глобалната застрахователна индустрия през годината, но това ще окаже негативен финансов ефект за компаниите по-скоро само през тримесечието, смятат от Eqecat  - компания, специализирана в моделирането на природни и техногенни катастрофи .

Анализаторът Петер Моричи от университета в Мериленд изчислява, че „Санди” ще причини загуби и щети за 35 до 45 млрд. долара, като ще бъде последван от разходи за възстановяването им в размер на 36 млрд. долара. Той отбелязва, че щетите, причинени от миналогодишния ураган Айрин, достигнаха 20 млрд. долара.

Повечето оценки сочат, че щетите от може би най-фаталния ураган - Катрина, достигат 100 млрд. долара. Икономическият растеж на САЩ се забави през тримесечието веднага след като бурята засегна Ню Орлеанс, но впоследствие бързо се възстанови.

Ураганът вече нанесе щети на магазините и ресторантите в Ню Йорк, които се оценяват на близо 100 млн. долара, съобщи ИТАР-ТАСС. На тази сума се равняват приходите, които те са пропуснали вчера, когато повечето от тях бяха затворени. Значителни загуби ще понесат и търговските банки, които затвориха оперативните си центрове в града. През дните на природното бедствие гражданите ще могат да използват само услугите за електронно банкиране. Най-големите американски банки проявиха солидарност с населението в районите, засегнати от стихията, и отмениха глобите и наказанията за просрочени  плащания.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на региона между Ню Йорк и Вашингтон възлиза на около 2.5 трлн. долара, така че всеки ден, в който икономиката му е блокирана е свързан с пропуснати ползи за 10 млрд. долара, коментира Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics. Разбира се на места разрушенията може да са сериозни и да варират в зависимост от засегнатите индустрии.

Ураганът Санди се очертава като една от най-големите бури в САЩ, но дори и като се вземат предвид значителните щети, които се очакват, ударът върху икономиката ще бъде краткосрочен, коментира агенция „Ройтерс”. Икономистите коментират, че ефектът от затварянето на различни бизнеси впоследствие ще бъде преодолян при реализирането на строителните дейности по възстановяване на разрушенията. Те дават като пример катастрофични урагани като Катрина, който разруши Ню Орлеанс, но не оказа продължителен ефект върху националната икономиката на страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив