25 Април 2024, 20:33 Днес (14) | Вчера (12)

Ураганът "Хоакин" потопи кораб

07 Октомври 2015 10:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2015, 10:11

До момента не са открити оцелели моряци от 33-членния екипаж

Изчезналият контейнеровоз "Ел Фаро", плаващ под американски флаг, е потънал. Това съобщиха от американската морска администрация. До момента не са открити оцелели моряци от 33-членния екипаж. От кораба, който изчезна в Атлантическия океан, са намерени само празна спасителна лодка и безжизнено тяло, предаде ТВ 7. "Не знам дали следите прогнозата за времето, но има ураган и курсът ни е право към него. Той е от трета категория. Вятърът е много силен, водите са бурни. Обичам всички ви" -  това е последното електронно писмо, което един от моряците на борда изпраща до дъщеря си, малко преди ураганът "Хоакин" да удари Бахамите. Ветрове със скорост над 220 км/ч и огромни вълни осуетиха спасителната операция в първите часове след изчезването на контейнеровоза, който във вторник миналата седмица отплавал от Джаксънвил, Флорида и се очаквало да пристигне в Пуерто Рико в петък.

Ако корабът е започнал да потъва в четвъртък и екипажът го е напуснал, моряците са се озовали във водата при ураган от 4 степен, смятат спасителите.

Единствената открита засега спасителна лодка е повредена, но няма никакви следи в нея да е имало някого. От другите спасителни съдове на "Ел Фаро" няма следа. Все пак спасителните екипи се надяват, че има шанс да бъдат открити оцелели в два района с отломки. Единият се намира североизотчно от Бахамските острови – последното известно местонахождение на контейнеровоза. Другото е на 60 морски мили от там. При въздушен обход на мястото на инцидента спасителите са забелязали безжизнено тяло в спасителна жилетка.

"Големият въпрос е колко време може да оцелее човек във водата. Ако е топло – между 4 и 5 дни. Това са опитни моряци, които знаят как се напуска кораб при такъв инцидент и знаят какво да правят, за да оцелеят във водата", заявяват спасителите.

От американската брегова охрана съобщиха, че по неизяснена засега причина корабът е загубил тягата в двигателите и не е могъл да избегне силните вълни. Голямо количество вода попаднало в плавателния съд. Корабът бил натоварен с 391 контейнера и около 300 автомобила.

Двама от моряците на борда се дипломирали наскоро от морската академия в Масачузетс.

Близки на моряците в неизвестност разказаха пред медии, че са поискали обяснение от компанията собственик на контейнеровоза защо курсът е бил изпълнен предвид неблагоприятните метеорологични прогнози. Директорът на компанията отговорил, че капитанът изразил увереност, че курсът може да бъде изпълнен.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив