25 Април 2024, 14:44 Днес (10) | Вчера (12)

Устойчивият растеж и финансовата стабилност ще са сред основните теми на срещата на Г20

09 Февруари 2015 13:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2015, 11:41
Под лиценза на creativecommons

Британският финансов министър Джордж Озбърн и американският му колега Джак Лю коментираха преди срещата на Г20, че структурните реформи, както и фискалната и монетарна политика трябва да част от стратегията за растеж на глобално равнище

Гуверньорът на централната банка на Англия Марк Карни заяви, че се притеснява за бъдещето на финансовите реформи на глобално равнище, съобщава "Ройтерс". Своето изказване ръководителят на регулатора направи преди срещата на финансовите министри и централните банкери на Г20 днес в Истанбул.

"Притеснявам се от забавянето на реформите, както в Борда за финансова стабилност, така и в по-общ план", заяви той на среща на Института за международни финанси. "Много от най-тежките реформи са на микро ниво и срещу тях има голяма политическа опозиция, понеже резултатите от тях ще станат видими далеч в бъдещето", добави той.

Според Карни днешната финансова система е по-малко податлива на разпространяване на малки проблеми отколкото през 2008 г, но в никакъв случай не бива регулаторите да се лъжат, че тя е издържлива.

Британският финансов министър Джордж Озбърн и американският му колега Джак Лю коментираха преди срещата на Г20, че структурните реформи, както и фискалната и монетарна политика трябва да част от стратегията за растеж на глобално равнище.

Това си мнение двамата министри изразиха в статия за Wall Street Journal, в която заявяват, че реформите в посока подобряване на продуктивността и завишаване на жизнения стандарт са най-важни, а като пример за такива посочват инвестициите в инфраструктура и подкрепата за малкия бизнес.

"Искаме да кажем следното пред Г20: правителствата трябва да използват пълния набор инструменти, с които разполагат, за да подкрепят икономиките си, за да постигнат целите на Г20 за силен, устойчив и балансиран растеж на глобално равнище", пишат Озбърн и Лю.

Министрите на финансите смятат, че е важно Гърция да започне реалистична и обхватна реформа, която да позволи възстановяване и икономически растеж, като реформите следва да се проведат след консултации с европейските и международни партньори на страната.

Сред основните теми, които ще бъдат обсъждани на събранието на Г20 ще е увеличаването на растежа на световно равнище, въпреки различията в икономическите модели и монетарна политика на големите държави. Забавянето на растежа на глобално равнище поставя под въпрос и ролята на САЩ като двигател на световна икономика, пише "Ройтерс".

Темата за влиянието на новото управление в Гърция върху икономиката на Европа ще е сред най-важните на срещата на финансовите министри и централните банкери, наред с въздействието на евтния петрол върху растежа и заплахата за развиващите се държави от поскъпването на долара.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от своя страна заяви, че страните от Г20 трябва да се съсредоточат върху повишаване на продуктивността на труда, конкурентоспособността и иновативността, ако искат да постигнат увеличение на икономическия растеж. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив