29 Март 2024, 00:53 Днес (0) | Вчера (11)

Утре водачите да поемат на път с повишено внимание, очаква се рязка смяна на времето

04 Февруари 2020 16:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2020, 16:32
Агенция „Пътна инфраструктура“

В сутрешните часове се очакват отрицателни температури и валежи от сняг - по-интензивни в Западна и Северна България

Тази нощ се очаква рязко застудяване и валежи от дъжд, които с понижението на температурите в Западна България и Предбалкана ще преминават в сняг. Прогнозата на метеоролозите е за значителни снеговалежи в Родопите, а през нощта срещу четвъртък и в Североизточна България. От силния вятър в Източна България са възможни виелици, навявания и образуване на преспи.  Агенция "Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.
Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за почистване и обработване на републиканските пътища, за да се осигури пътуване при зимни условия. За повишаване безопасността на движение като превантивна мярка ще се пристъпва към затваряне на отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там където се налага заради силния вятър и снегонавяванията е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистване на пътя.
Гражданите и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ –api.bg, както и по всяко време на денонощието на телефон 0700 130 20 в АПИ.

И от Пътна полиция призоваха водачите, на които предстои да шофират в утрешния ден, да поемат на път подготвени за управление в зимни условия и да се движат с повишено внимание на пътя. Инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасно движение по пътищата обясни, че в сутрешните часове се очакват отрицателни температури и валежи от сняг - по-интензивни в Западна и Северна България, засилване на вятъра, което може да доведе до снегонавявания. Близнаков апелира към отговорно поведение на пътя и припомни изискването шофьорите на товарни превозни средства да разполагат с вериги, които в случай на нужда да поставят. При въвеждане на временна организация в определени участъци от пътя всички трябва да спазват стриктно указанията на органите на реда. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив