29 Март 2024, 17:39 Днес (12) | Вчера (11)

Учебен предмет "Разумни финанси" ще даде финансова свобода на 500 ученици

09 Ноември 2017 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 ноември 2017, 12:22

Доброволци от Метлайф България ще представят петте теми на програмата

Ученици, учители и бизнес доброволци се събраха в JA Startup Хамбар в София Тех Парк, за да поставят начало на четвъртото издание на проекта за повишаване на финансовата компетентност на десетокласници от цяла България, "Знания, които променят живота" (LifeChanger). JA България и Метлайф България реализират програмата, която беше инициирана от Фондация Метлайф преди 4 години.

Петте теми на програмата "Разумни финанси" ще бъдат представени от 23-ма доброволци от Метлайф България. Те ще преподават от ноември до март в общо 18 училища в София, Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик и Враца. Участници в проекта LifeChanger ще бъдат близо 500 ученици от 10-ти клас от училища, в които не се изучава икономика или финанси. Бизнес доброволци от Метлайф ще влязат в ролята на учители, които ще преподадат учебното съдържание. Темите обхващат областите спестяване, инвестиране, кредити, застраховки, личен бюджет, семейно финансово планиране и целеполагане.

"Вие сте във възраст, в която предимно получавате. Щом завършите училище ще влезете във възраст, в която ще трябва постепенно да започнете да давате – да осигурите за някого у дома неща, които сега за вас осигуряват родителите ви. Когато се озовете в ситуация, в която и вие трябва да давате, ще разберете колко е специално това, да трябва да намериш начин да дадеш на някого. Като възрастни можем да бъдем независими, но можем да бъдем и зависими, а когато сме зависими, ставаме уязвими. Онова, което ще научите за личните финанси от доброволците от Метлайф през тази учебна година, ще ви помогне да бъдете по-независими и да не бъдете уязвими" – с тези думи се обърна към учениците, които присъстваха на старта на проекта Венцислав Арнаудов, директор Човешки ресурси в Метлайф България. Той цитира и данни от проведеното от JA и Метлайф представително проучване за финансовата уязвимост на българските домакинства и заключи, че само чрез образование данните могат да се променят.

Официален институционален партньор на проекта е иДържавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която ще съдейства за достигането на темите от проекта до уязвими групи млади хора. Това ще стане като JA България и доброволци от Метлайф обучат деца от Националния съвет на децата към ДАЗД да преподават една от темите на своите връстници,
свързана със съставянето на личен бюджет.

Всички ученици и учители, участващи в проекта са поканени да се включат и в програмата "Учебна компания" на JA, където с подкрепата на своите учители и бизнес ментори ще създадат продукти и услуги, с подчертана социална насоченост и полза за обществото.
В края на учебната година те ще се състезават и за наградата на Метлайф – "LifeChanger”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив