29 Март 2024, 12:05 Днес (5) | Вчера (11)

Учебната година приключва неприсъствено, няма да я удължават

05 Май 2020 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 май 2020, 09:36

Матурите ще се проведат на 1 и 3 юни

Преди близо 10 дни анонсирахме варианти за завършване на учебната година, обсъдихме ги, постигнахме солиден консенсус и с учителите, и с родителите, и с щаба (НОЩ – б.р.), че учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда, а учениците да се върнат за най-важните изпити – тези след 7 клас и държавните зрелостни изпити, съобщи днес на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР. Няма да има общо удължаване на учебната година. Срочните и годишните оценки ще се оформят по електронен път. 
Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете. Лятото, ако епидемиологичната ситуация позволява, ще се проведат присъствено или частично присъствено част от дейностите за преодоляване на образователни трудности, което ще бъде вариантът за диференцирано отучване за тези, които не са били ефективно включени или изобщо не са били включени в електронното обучение, допълни министър Вълчев, който подчерта, че няма нужда от общо удължаване на учебната година.

Учениците ще се върнат в класните стаи само за най-важните изпити, като ще бъде създадена специална организация, за да се избегне разпространението на Covid- 19.

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, каза още той.

Всяко присъствие на малолетни и непълнолетни ученици в училищата ще става със съгласието на родителя.

Избрахме учениците да се върнат за най-важните дейности, които не могат да се проведат в електронна среда, за най-чувствителните изпити, посочи министърът.

Датите на държавните зрелостни изпити ще бъдат 1 и 3 юни - 12 закъснение от първоначално обявените дати. Началото е 9 часа. След седми клас изпитните дати са 15 юни  - по български език и литература и 17 юни  - по математика.

По време на тези изпити от редица дисциплини ще отпадне част от материала  - например от матурата по български език и литература: "В задължителният Държавен зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с "Железния светилник" на Талев и "Тютюн" на Димов. Принципът, на който сме стъпили е -  да спрем на 20-тата седмица при нормално тематично разпределение", обясни министър Вълчев.

Ще отпадне материал и от изпитите по български език и литература и математика след седми клас, каза още просветният министър: "По български език и литература няма да се включват въпроси най-общо свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и "Бай Ганьо пътува" на Алеко Константинов, "Неразделни" на Пенчо Славейков, "Заточеници" на Пейо Яворов, "По жътва" на Елин Пелин и "По жицата" на Йордан Йовков...По математика няма да се включват задачи, свързани с неравенства".

Министър Вълчев потвърди, че НВО след 4-и и 10-и клас няма да се провежда.

Свидетелствата за завършване на училищно образование ще се забавят само с 4 дни, което ще позволи кандидатстването във висшите училища в страната и в чужбина, увери Вълчев.Предвидена е и втора възможна за сесия  - на 27-ми и 28-ми август.

Ще бъде създадена организация за деца, които са под карантина и не могат да се явят на изпит на уречените дати, както се е случвало и в предишни години  - например с деца, които са заразени с шарка или са претърпели спешни операции.

Засега е рано да се мисли за връщането на деца в детските градини, каза още министър Вълчев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив