03 Май 2024, 06:33 Днес (0) | Вчера (13)

Учен: Проблемът у нас е високата смъртност, не толкова раждаемостта

23 Януари 2024 15:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 януари 2024, 12:57

Демографските проблеми са с голяма инертност, те са наследени процеси

Въпросът за демографската криза у нас е с какъв темп ще е намаляването на населението. На този етап не трябва да има съмнения, че населението на страната ще намалява и не трябва да бъдем оптимисти, а реалисти. Два са факторите, които оказват влияние върху демографската криза у нас – отрицателният естествен прираст и миграционното салдо. Това обясни пред  БНР главен асистент д-р Борис Казаков от Националния институт по геофизика и геодезия на БАН. С какъв темп ще намалява населението е въпрос на изчисления, каза той и коментира "качеството на живот" като причина: "Качеството на живот не е директна причина, населението намалява по естествен път - прираст и по механична път - миграционно салдо. У нас между двата фактора по-голяма роля има отрицателният естествен прираст". Борис Казаков даде пример, че от последните две преброявания в страната има намаление от 850 000 души - половин милион е отрицателният естествен прираст и 350 000 се изселват.
"За раждаемостта често сме свикнали да говорим че е ниска, тя не е ниска или много по-ниска от други европейски страни. Проблемът у нас е високата смъртност и детската също, която е по-висока от средноевропейската. Проблемът е високата смъртност, а не толкова ниската раждаемост, - каза Борис Казаков. - По естествен път много повече умират, отколкото се раждат, но все още напускащите страната са повече. Засега изселвания и заселвания от страната не се следят точно и се засичат на базата на две последователни преброявания за 10-годишен период."
Казаков коментира още, че не може свободно да се посочи кой е най-големият проблем. "Разбира се, че демографската криза е от най-сериозните, дебатът не е спирал, предлагат се стратегии и не виждаме обръщане на тенденцията в обратна посока. Демографските процеси се характеризират с голяма инертност, те са наследени процеси. Дори да има мерки, резултатите ще отнемат много време – едно поколение или дълъг период от време. Има изключения като извънредни събития – войни, които водят до значителна промяна в демографските процеси. В нормални условия настъпват бавно. Има отражения в десетилетия, което наблюдаваме с населението на страната", обясни той.
Борис Казаков заяви, че да се прогнозират процесите и хода им може, но да се намери изход от ситуацията ще е трудно, защото повечето европейски страни се характеризират със застаряло население и висока средна възраст.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив