13 Май 2024, 06:07 Днес (0) | Вчера (0)

Учени предупредиха: Топим се с 1,5 млн. до 2040 г.

14 Ноември 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 ноември 2018, 08:59

Емиграцията изяждала най-много от населението ни

Населението на България може да намалее до 5,8 милиона души до 2040 година, ако не се вземат мерки в борбата с демографската криза. Това е само единият от трите възможни сценария за развитието на нацията ни, който бе представен от директора на Института за изследване на човека и населението на БАН проф. д-р Антоанета Христова, пише в днешния брой на в. Монитор. В случай, че се сбъдне тази най-неблагоприятна прогноза, населението на страната ни би се стопило на практика с около 1,5 милиона, тъй като според последното преброяване от 2011 година то наброява 7 364 570 души.

За разлика от инерционния, при умерения вариант пък сме щели да наброяваме 6,520 милиона, а при най-оптимистичния, който според учените е доста нереалистичен-6,750 милиона души. Последният обаче предвиждал прилагане на всички възможни мерки за преодоляване на демографската криза. "Броят на населението ще намалява, но това не е новина. Въпросът е какво се прави срещу тези процеси. Най-лошият вариант е към 2040 година да сме малко под 6 милиона, но за изчезване на България не можем, а и не трябва да говорим", съобщи още проф. д-р Христова, която заедно с колегите си от БАН направила прочуване на актуалната ситуация в страната по поръчка на МС.

Според експертите сравнително ниската раждаемост не е основен фактор за демографския проблем, за разлика от миграционния процес, при който хората напускат страната. В тази връзка учените, които откроиха на този фон ниското равнище на заетост на места, както и нежеланието за полагане на труд и необразоваността, предлагат насърчаване във връзка с работните места. За целта, по думите им, трябвало да се подобри комуникацията между държавата и общините, както и да се инвестират в тях например постъпленията от ДДС и корпоративния данък. В края на 20 век се установява, че има изтичане на работна ръка от България, а в днешни дни цели семейства емигрират в чужбина, обобщиха учените от БАН.

В същото време по отношение на раждаемостта участниците в проучването заявили, че биха желали държавата да осигури безплатни учебници, лекарства, храна в училище и извън класен спорт. На въпроса "Какви мерки ще ви накарат да имате още едно дете?" хората масово отговорили, че ключови фактори за това са детските надбавки и приема в ясли и детски градини. Експертите от своя страна предлагат за отглеждането на децата до 7 години, които не са в забавачка, да се плаща на родителите, както и да се лицензира детегледачеството, да се преосмислят платеният и неплатеният отпуск.

Междувременно Mond Diplomatic излезе с анализ, според който безпрецедентна демографска катастрофа е ударила страните от Източна Европа след рухването на комунистическата система. В нея също се предупреждава, че населението на България може да намалее до 5,8 милиона души през следващите 11 години, ако не се вземат спешни мерки. В резултат на новото "преселване на народите" човешките загуби в Източна Европа се оказаха по-големи, отколкото в резултат на двете световни войни, посочва изданието. И допълва, че през последните 30 години 14% от населението на Румъния е напуснало страната, 16,9% - Молдова, 18% - Украйна, 19,9% - Босна, 20,8% - България и Литва, и 25,3% - Латвия. Медията цитира и данни на ООН, според които десетте най-застрашени от демографската криза страни в Света са именно в Източна Европа. Ставало дума за България, Румъния, Полша, Унгария, Балтийските републики и бивша Югославия, както и Молдова и Украйна. Според прогнозите до 2050 година населението на тези страни щяло да се стопи с още 15-23%. Като основна причина за ситуацията в региона пък се посочва съчетанието на три фактора-ниска раждаемост, висока смъртност и масова емиграция. Основният удар по демографията обаче идва от изтичането на най-младата, активна и квалифицирана група от населението, потвърждава тезата на учените от БАН изданието.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив