23 Април 2024, 22:39 Днес (6) | Вчера (13)

Ученици проектираха финансовото бъдеще на свой връстник

26 Юни 2018 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2018, 14:31

Иновационният лагер бе оценяван от застрахователи и финансисти


32-ма ученици, завършващи 9-ти и 10-ти клас от Варна, Габрово, Пазарджик, Русе, Благоевград, Сливен, Пловдив и София решаваха казус, свързан с управлението на личните финанси. Младежите разполагаха с около 4 часа и подкрепата на ментори от финансовия сектор, по време на иновационен лагер, организиран от JA България. Събитието беше ключов елемент от пилотната фаза на проекта и програмата "Практични финанси", която стартира през втория срок на тази учебна година в 25 училища в страната. Разпределени в екипи от по 6 и 7 души учениците оформиха своите консултантски съвети към героя от казуса Иван, който е техен връстник и трябва да мотивира и от финансова гледна точка решенията за инвестиция в образование, жилище, автомобил, сключване на граждански брак. Учениците обсъдиха своите идеи и формулираха консултантски съвети за клиента, като почерпиха опит от своите ментори – представители на партниращите компании на "Практични финанси". 

В презентации от по 4 минути учениците дадоха своите финансови обосновки пред авторитетно жури: Анастас Петров, изпълнителен директор на NN България, Даниел Ганев, изпълнителен директор на Финансова група Карол, Димитър Димитров, заместник-управител на БНП Париба Лични финанси и Вера Петкачнин, оперативен директор на JA България.

Екип "Бизнес" впечатли журито с най-добра аргументация на финансовия казус и най-добре обоснова своята консултация към клиента. Членове на екипа-победител бяха учениците Ирина Антонова (МГ "Д-р Петър Берон", Варна), Айдоан Балъкчиев (ПМГ "Константин Величков", Пазарджик), Петьо Недев (МГ "Баба Тонка", Русе), Радостина Стоянова (ППМГ "Добри Чинтулов", Сливен), Михаела Войнова (108. СУ "Николова Беловеждов", София).

Заедно с учениците за иновационния лагер в София дойдоха и техните преподаватели, които се включиха в специална сесия за учителите по проекта и планиране на следващите дейности от есента. "Практични финанси” надгражда компетентностите, усвоявани в рамките на общообразователната подготовка, което благоприятства въвеждането му като самостоятелен предмет в рамките на разширената или допълнителната подготовка. В следващите два месеца предстои финализиране на учебното съдържание в смесен формат на обучение (познатото преподаване в клас, комбинирано с използване на дигитални ресурси), както и издаването на учебник "Практични финанси", който екип на Джуниър Ачийвмънт България разработва, а корпоративните и институционални партньори на проекта се включват с казуси от практиката.

Основните корпоративни партньори на "Практични финанси" са NN България, БНП Париба Лични финанси и Финансова група Карол. С подкрепа за реализацията на програмата се включиха още ДЗИ, Булстрад Живот Виена Иншуарънс Груп и ПОК Доверие. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) удвои сумата, генерирана от бизнес партньорите и направи възможен старта на проекта в края на миналата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив