29 Март 2024, 13:30 Днес (7) | Вчера (11)

Учениците се връщат в клас без тестване, но при 50% сертификати в паралелка

25 Ноември 2021 17:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2021, 16:44

Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR, предаде БНТ. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани два пъти в седмицата. Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката.
Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от 5-и до 12-и клас още от понеделник, 29 ноември т.г.
В Националната природо-математическа гимназия са пуснали анкета до родителите дали децата им имат зелен сертификат. Засега обаче се оказва, че в нито една паралелка няма 50% ученици, които да са ваксинирани, преболедували или с антитела.
Директорът на НПМГ Ивайло Ушагелов смята, че идеята да се върнат на училище по-големите ученици със зелен сертификат е много добра. Той е изпратил анкета до родителите, но засега сметките не излизат. Към този момент са отговорили родителите на 700 ученици от общо 1200. Процентът на децата със зелен сертификат е 25. Няма паралелка с 50% от учениците със зелен сертификат. "Много са надявам този брой да нарасне, особено за големите ученици, не че за малките е без значение, но дванайсетокласниците е много хубаво вече да се появят на училище, защото им предстоят матури, които ще бъдат в съвършено нов формат", коментира той. Ушагелов казва, че анкетата продължава и в следващите дни и има надежда за някои от паралелките. Учениците също искат да се върнат.
"В нашия клас, естествено, нямам официални данни, но каквото говорих със съучениците си мисля, че сме близо до 50-те процента или можем да ги осигурим, така че е напълно възможно", каза Явор Йорданов от 12-и клас.
В столичното 18-то училище също одобряват идеята. Чакат да видят заповедта, за да започнат да пресмятат.
"Част от децата са ваксинирани, една част са проболедували, така че очаквам да има движение, но не мога да предвидя точната картина на нещата. След като излезе заповедта на министъра, ние бързо ще реагираме в рамките на един ден ще имаме яснота какви са желанията на учениците и бихме го направили веднага", казва директорът Вили Стойчева. Вероятно ще имаме паралелки с над 50% ученици със зелен сертификат и това ще са най- големите ученици, казва още Вили Стойчева.
По данни на просветното министерство към момента общо ваксинираните ученици са 6,9%. Преболедувалите в прогимназията са 2,7%, а в гимназията - 4,9%.
Частните училища също чакат, но друго. Чакат разрешение да закупуват тестове за учениците си 5-и до 12-и клас, за да тръгнат на училище. Многократно са изпращали писма и до двете министерства.
"Реалната причина защо се чака, аз не мога да кажа, не съм за човека, който да каже, по-скоро смятам, че в нашия ресор трябва да търсим решения и ние предлагаме такова", казва Правда Китанова, директор на частно училище.
От новата заповед на министерството става ясно, че частните училища ще могат сами да закупуват тестове за учениците от 5-и до 12-и клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата.
Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от здравното ведомство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив