24 Април 2024, 23:21 Днес (12) | Вчера (6)

Фермерските протести в Гърция се разрастват

11 Февруари 2014 14:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 февруари 2014, 14:57
Под лиценза на creativecommons

Фермери има и по магистралите между Атина и Солун, Атина и Ламия, а също и на други места по пътищата в страната. Стопаните от района на Серес продължават да държат тракторите си по селските мегдани и утре са готови да протестират пред данъчната служба

Фермерските блокади в Гърция вече са факт и нови продължават да се издигат на фона на разрастващите се протести на земеделските производители в страната срещу данъчната политика на правителството, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

 

Делегация на фермерите пътува към Атина за разговори утре с представители на правителството. Протестиращите искат да се срещнат и с финансовия министър Янис Стурнарас. Земеделски производители са заели изчаквателна позиция на блокадата в района на Кулура на автомагистралата Егнатия и не е изключено в даден момент днес да предприемат някакъв вид символичен протест.

В областта Тесалия, Централна Гърция, за четвъртък е насрочен митинг, на който се правят усилия да бъдат привлечени и работещи от други сектори. В района на Пела в западната част на страната от сутринта фермери са окупирали данъчната служба в град Едеса, като заявяват, че са решени да засилят протестите си.

Фермери има и по магистралите между Атина и Солун, Атина и Ламия, а също и на други места по пътищата в страната. Стопаните от района на Серес продължават да държат тракторите си по селските мегдани и утре са готови да протестират пред данъчната служба. По блокадите са излезли и фермерите от района на Солун, където утре е възможен символичен протест.

Земеделските производители в Гърция протестират срещу данъчните мерки на правителството. До 20 март стотици хиляди фермери в страната трябва да се явят в данъчните служби, за да представят отчети за своите приходи и разходи за миналата година. От тях се изисква също да притежават касови апарати и да подават данъчни декларации.

Фермерите настояват да бъдат уредени и въпросите, свързани с производствените им разходи и заемите. Те искат също да бъдат орязани с 30 на сто взетите от тях заеми до 200 хиляди евро. В своя декларация наскоро фермерите обявиха, че сами ще се борят за правата си в Брюксел, като ще участват със своя листа на изборите за Европейски парламент.

 

 Платформата на новата партия, според нейните създатели, цели да се пребори с тежката бюрокрация, непосилните данъци, липсата на здравеопазване и пълното безхаберие на политиците към проблемите на фермерите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив