29 Март 2024, 03:05 Днес (0) | Вчера (11)

Финансова несъстоятелност грози 50 общини в България

22 Април 2014 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 април 2014, 09:41

Правилата на ЕС позволяват управляващият орган да налага корекции 5 години след изпълнението на даден проект

Финансови корекции в размер 129 милиона лева заради новооткрити нарушения при обществени поръчки по проекти са наложени на близо 50 общини от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда", съобщи БНР.

Последствията ще бъдат повече от катастрофални, каза в предаването "Преди всички" заместник-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов. Според него има риск проектите да не бъдат изпълнени поради финансова невъзможност да се запълни недостигът, който се изземва като корекция. "Това застрашава както програмата, като цяло, така и желанието на общините въобще да кандидатстват при тази липса на правила през следващия програмен период. Виждаме крайно необосновано решение на управляващи орган, който в опита си да изчисти своя имидж, прехвърля по най-недалновиден начин проблема там, където той не съществува", подчерта Савов. Той обясни, че още през ноември са получили уверение от министъра на околната среда, че ще получат списък с общините, в които има проблеми, но диалог оттогава няма. Общините са били сюрпризирани с писма през миналата седмица.

Една от общините, на които се налага финансова корекция, е Стралджа. Кметът Митко Андонов каза, че преди великденските празници са получили писмо с едно изречение, в което от управляващият орган по програма "Околна среда" информира, че е наложена корекция за проект, изпълнен преди 2 години: "Това е техническа помощ за проектиране на канализация и водопровод на село Зимница. Той е изпълнен, проверяван и разплатен. Сега получавам 25%, което представлява 77 хиляди лева корекция".

Правилата на ЕС позволяват управляващият орган да налага корекции 5 години след изпълнението на даден проект. Но начинът, по който това става, без възможност да се реагира, това е повече от безпрецедентно, коментира Емил Савов.

Той съобщи, че за утре е насрочена среща между представители на НСОРБ и министър Искра Михайлова: Категорично ще възразим по избрания подход, който е направен, без да се съгласува и да се измери неговото влияние и финансово отражение. В крайна сметка ще се окажем в безумната ситуация да има един финансов ресурс, който, за да не го загубим, трябва да бръкнем в местните данъци и такси, за да покрием корекциите. За голяма част от общините това ще е невъзможно. Ако резултатът не се преосмисли, ще се стигне до финансова несъстоятелност на тези общини.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив