08 Май 2024, 05:03 Днес (0) | Вчера (11)

Финансовата група на Кюлев се готви за скок

21 Септември 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Само пенсионен фонд липсва във фирмената колекция на Емил Кюлев, за да обособи напълно завършена финансова група.

Амбициозният бизнесмен обаче едва ли ще пропусне да запълни тази празнина. В началото на 2001 г. той заяви, че амбицията му е да създаде голяма финансова структура, която да е с български капитал и да е конкурента на чуждестранните банки у нас. И до момента успява да осъществи намеренията си. Само за година и девет месеца Кюлев купи активите на фалиралите МИНЕРАЛБАНК и БАЛКАНБАНК и бе на крачка от придобиването на Кредитна банка, но там вода му подля управляваната от Сашо Дончев "Овергаз Инк.".

Председателстваната от Емил Кюлев РОСЕКСИМБАНК отстъпи пред "Банк Аустрия" в наддаването за БИОХИМ, но нямаше конкуренти при покупката на Държавния застрахователен институт АД. На 11 септември контролираната от него фирма "Контракт София" стана собственик на 80% от капитала на ДЗИ, за които плати 21.5 млн. евро. Така Кюлев вече е собственик на десетата по размер на активите у нас банка (в края на юни 2002 г. балансовото й число е над 295 млн. лева) и на компания, която контролира 21% от общозастрахователния и 35% от животозастрахователния пазар, на който е лидер.

Кюлев съобщи пред медиите, че в изпълнение на приватизационния договор капиталът на ДЗИ (сега 30 млн. лв.) ще бъде увеличен с 3 млн. лв. до 30 дни след джиросването на акциите. След тази операция общата сума на капитала и резервите на банката и застрахователното дружество ще надхвърли 200 млн. лева. Чрез ДЗИ Кюлев контролира 100% от капитала на "ДЗИ-Консулт" АД, на "ДЗИ-Отдих и туризъм" ЕООД, на "ДЗИ-Инвест" и на "Здравно-осигурително дружество". Пак чрез ДЗИ той сложи ръка върху 98.7% от капитала на "ДЗИ-Общо застраховане", над 52.7% от "ДЗИ Агри" АД, 50% от "Балканско застрахователно посредничество" АД и 40% от "ДЗИ Лизинг". Миноритарни дялове ДЗИ притежава в НЕФТИНВЕСТБАНК (10.43%), в Пощенска банка (5.5%) и в ЦКБ (1.2%).

На специална пресконференция на 17 септември председателят на РОСЕКСИМБАНК Емил Кюлев заедно с главния й изпълнителен директор Владимир Владимиров и с председателя на директорския борд на ДЗИ Жанета Джамбазка представиха бъдещите инициативи на финансовата група. Според Джамбазка до три месеца ще бъде лицензиран нов съвместен продукт между ДЗИ и РОСЕКСИМБАНК. Вече били разработени продуктите: застраховка Злополука на депозант и застраховка на кредитополучатели. Кюлев се надява, че с комбинираните банково-застрахователни услуги ще успее да направи пробив в банкирането на дребно. На този пазар конкуренцията е голяма, тъй като към него са се насочили почти всички големи банки у нас. В момента най-голям дял от него държи "Банка ДСК", а ОББ, Пощенска банка и SG ЕКСПРЕСБАНК се опитват да й съперничат.

Финансовата група на Кюлев обаче може да се превърне в сериозен играч в банкирането на дребно, тъй като освен със структури, които предлагат почти всички познати у нас финансови услуги, тя разполага и с втората по големина (след "Банка ДСК") клонова мрежа в България. РОСЕКСИМБАНК има 76 офиса, а ДЗИ - 27 главни агенции в големите градове и 250 представителства в по-малките населени места. Застрахователната компания управлява около 1.5 млн. застрахователни полици на повече от 1 млн. клиенти.

"Методите за оценяване на застрахователните дружества са различни, но ДЗИ е на първо място по платени данъци", похвали се пред медиите Кюлев.

Компанията работи с 40 чуждестранни презастрахователни дружества, сред които водещи са "Мюних Ре" и "Суис Ре", а РОСЕКСИМБАНК, според Кюлев, е установила трайни отношения с руските застрахователни компании "Росгосстрах" и "Ингострах".

Името на Държавния застрахователен институт ще трябва да се промени. Абревиатурата ДЗИ обаче ще се запази. "Най-вероятно ще обявим конкурс за избора на ново име, както стана по-рано с бившата спестовна каса", поясни Кюлев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив