29 Март 2024, 00:51 Днес (0) | Вчера (11)

Финансовата помощ за Украйна може да се забави

27 Март 2015 13:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 март 2015, 12:06
Под лиценза на creativecommons

Международните кредитори забавят изпълнението на плановете си за отпускане на милиарди долари финансиране за Украйна, тъй като Киев засега не успява да демонстрира, че парите няма да изчезнат в нереформираната и силно корумпирана икономика на страната, съобщи "Ройтерс"

Украинските власти все още подготвят дългоочакваната конференция за донорите на страната на 28 април, но представители на администрацията ЕС коментират пред агенцията, че правителствата и международните организации ще посетят Киев чак към края на годината, за да могат да изчакат правителството на Арсений Яценюк да изложи повече предложения за ефективното разходване на инвестициите.

ЕК съобщи, че председателят на комисията Жан-Клод Юнкер ще посети Киев в понеделник. Представители на администрацията на ЕС споделят, че лидерите се надяват срещата на върха да помогне за установяването на целите и реформите, които украиското правителство иска да изпълни.

"Големите икономики, Германия, САЩ, ще вложат милиарди долари в заеми с дълъг падеж и искат да знаят как ще бъдат изразходвани парите им", заяви източник на "Ройтерс". Друг посочва, че вероятността представители на големи институции да се включат в донорска конференция в Киев на 28 април е малка.

Западните сили разглеждат финансовата помощ за Украйна като най-ефективния инструмент в противопоставянето с Москва за влияние над страната, но имат предвид, че тя е и сред най-корумпираните страни в света, посочва "Ройтерс".

Източник в правителството на Украйна заяви, че властите все още се подготвят за конференция през април. "Знаем обаче, че някои хора в ЕС биха предпочели да я отложим до края на годината", каза той.

Независимо от забавянето, представители на администрацията посочват, че конференцията ще се проведе в някакъв момент, понеже спасителният пакет на стойност 17.5 милиарда долара от МВФ "създава условия" за идването на други донори.

Тази седмица европейският парламент одобри 1.8 милиарда евро заем от ЕС за Украйна през следващите две години. Общо заемът от МВФ, 15.2 милиарда долара преструктуриране на дълг, предишни обещания и международна донорска конференция могат да доведат до 65 милиарда долара инвестиции в Украйна, което би било една от най-големите програми за финансова помощ в света в последните години.

Украйна трябва да представи план за реформи до края на март. Все още има несъгласия колко пътища, електроцентрали, училища и болници трябва да бъдат построени и доколко трябва да бъде реформирана съдебната система, за да бъде избегнато присвояването на средствата от корумпирани бюрократи.

На срещата на върха между ЕС и Украйна следващия месец Юнкер, председателят на Европейския съвет Донадлд Туск и президента Петро Порошенко ще създадат "подробен план за реформи".

Комисарят по политиката на съседство Йоханес Хан обяви, че Западът търси средства и за преодоляване на хуманитарната криза в страната, възникнала в следствие на сблъсъците с проруските сепаратисти.

Осигуряването на помощ за страната е свързано с подписването на търговско споразумение с ЕС, което е в центъра на противопоставянето с Русия.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив