19 Април 2024, 09:26 Днес (2) | Вчера (11)

Финансовите министри от ЕС ще обсъждат финансовите мерки срещу Covid-19

16 Март 2020 08:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 март 2020, 07:29

ЕК прогнозира, че пандемията от коронавирус ще доведе до рецесия в единния блок през настоящата година

Министрите на финансите на Европейския съюз ще проведат днес видеоконферентна среща, за да обсъдят въздействието на коронавируса и мерките за рестартиране на засегнатите икономики, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену написа в Туитър, че чувството за неотложност и координирани усилия е безпрецедентно.
Еврогрупата трябваше да се срещне лично в Брюксел, като първоначалната програма беше само за членовете на еврозоната, които да направят преглед на фискалното представяне на Гърция, последвана от дискусия относно коронавируса на финансовите министри от всички 27 държави членки на ЕС.
Сентену, който е министър на финансите на Португалия, заяви, че срещата ще бъде под формата на видеоконферентна връзка с оглед на мерките за ограничаване на вирусната зараза, включително тези, предприети в Белгия. "Тази среща на Еврогрупата ще бъде важна стъпка в нашия път за овладяване на вируса. Убеден съм, че с развитието на ситуацията ще предстоят по-нататъшни стъпки. Ние ще бъдем обединени, за да преодолеем страха и да рестартираме нашите икономики", отбеляза той.
Фокус на дискусиите ще бъде планът на Европейската комисия за увеличаване на разходите за икономическите сектори, засегнати от коронавируса, за да се позволи на държавите от ЕС да управляват по-големи дефицити, за да помогнат на бизнеса. В петък ЕК прогнозира, че пандемията от коронавирус ще доведе до рецесия в единния блок през настоящата година и с оглед на това комисията иска да насочи 37 млрд. евро от съществуващите фондове на ЕС към компании, които са най-нуждаещи се, както и да възприеме снизходително отношение към съществуващите европейски правила за държавна помощ.
Пренасочването на тези фондове, много от които вече са поели ангажимент към по-бедните източни региони на съюза, се нуждаят от одобрение от правителствата и законодателите на ЕС. Комисията се надява това решение да дойде в рамките на две седмици.
В петък ЕК прогнозира, че пандемията от коронавирус ще доведе до рецесия в единния блок през настоящата година и с оглед на това комисията иска да насочи 37 млрд. евро от съществуващите фондове на ЕС към компании, които са най-нуждаещи се, както и да възприеме снизходително отношение към съществуващите европейски правила за държавна помощ.
Пренасочването на тези фондове, много от които вече са поели ангажимент към по-бедните източни региони на съюза, се нуждаят от одобрение от правителствата и законодателите на ЕС. Комисията се надява това решение да дойде в рамките на две седмици.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив