16 Април 2024, 23:53 Днес (11) | Вчера (10)

Финансовите министри от еврозоната ще обявят, че Испания и Португалия нарушават бюджетните правила

12 Юли 2016 09:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юли 2016, 09:46

Двете страни ще имат срок от 10 дни да дадат обяснения

Очаква се министрите на финансите на страните от еврозоната да обявят днес, че Испания и Португалия нарушават бюджетните правила на ЕС - нещо, което ще открие пътя за налагане на санкции на двете страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това би била безпрецедентна процедура в историята на Икономическия и валутен съюз, отбелязва АФП.

Новината съобщи снощи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след заседание на финансовите министри от еврозоната. "Членовете на еврозоната ще подкрепят утре (днес, на заседанието на министрите на финансите от ЕС - бел.ред.) препоръката на Европейската комисия", която обяви в четвъртък, че Испания и Португалия нарушават бюджетните правила, обяви Дейселблум.

Европейският комисар за икономиката Пиер Московиси съобщи на същата пресконференция, че ЕК ще има 20 дни, за да обмисли какви санкции да наложи на двете иберийски страни. Максималната глоба, която може да бъде наложена, е в размер на 0,2 процента от БВП, а минималната - нулева, припомни той.
Московиси изрази очакване Европейската комисия да предложи да бъдат замразени част от средствата от структурните фондове на ЕС, предвидени за Испания и Португалия от догодина.
Според европейски източник през 2017 г. ще бъдат спрени 1,3 милиарда евро за Испания и 500 милиона евро за Португалия.

Двете страни ще имат срок от 10 дни да дадат обяснения.

Миналата година бюджетният дефицит на Испания достигна 5 процента от БВП, а този на Португалия - 4,4 процента, при разрешени 3 процента.

Въпросът за санкционирането на двете страни е деликатен, отбелязва ДПА. Португалия предвижда да намали тази година своя дефицит в рамките на позволеното, а Испания е обхваната от политическа парализа, след като парламентарните избори през декември и юни не излъчиха ясен победител и в резултат не може да бъде съставено правителство.

Председателят на Еврогрупата даде да се разбере, че Италия няма да получи разрешение да не спазва напълно новите правила на еврозоната за спасяването на банки, които имат за цел да защитят данъкоплатците, предаде Асошиейтед прес. "Това не е остра криза, така че имаме известно време, за да оправим нещата", се аргументира Дейселблум. Той освен това подчерта, че е важно еврозоната да спазва онова, което е договорила, "в противен случай всичко в Европа ще бъде поставяно под въпрос, а вече имаме много въпроси в Европа, така че нямаме нужда от нови".

Италианските банки са подложени на сериозен натиск заради лоши кредити в размер на общо около 360 милиарда евро. Италия е третата икономика в еврозоната, така че една криза там вероятно ще има много по-тежки последици от редицата проблеми, с които 19-те се сблъскват през последните години, по-конкретно в Гърция, отбелязва АП.

Новите правила разрешават пари на данъкоплатците да бъдат използвани за спасяване на банки едва когато част от парите, които кредиторите имат да получават, бъдат отписани.

Дейселблум разкритикува остро призивите да бъдат налети държавни пари в банки, когато те изпаднат в затруднено положение. "Винаги ще има такива банкери, които казват, че се нуждаят от повече държавни средства за рекапитализиране на своите банки, но аз ще се противопоставя на това много твърдо, защото за пореден път ще бъдат засегнати данъкоплатците, за пореден път ще бъде увеличен суверенният дълг на страни, които са сериозно задлъжнели", подчерта той.

Пиер Московиси прогнозира, че Брекзитът може да понижи икономическия растеж на Европейския съюз с между 0,2 и 0,5 процента догодина, а този на Великобритания - с между 1 и 2,5 процента, предаде ДПА.
Еврогрупата се обедини около мнението, че пазарите показват признаци на стабилизиране след британския референдум от 23 юни, но е възможно царящата несигурност да навреди на перспективите пред икономиката в средносрочен план.

Московиси призова новото британско правителство да задвижи процедурата по излизането на страната от ЕС възможно най-скоро. "Колкото по-дълго продължи несигурността, толкова по-скъпа ще бъде тя за икономиката", се аргументира той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив