29 Март 2024, 15:46 Днес (10) | Вчера (11)

Фирми с бонуси срещу ЕГН-то

24 Май 2018 09:10 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 май 2018, 09:12

Новият регламент ще ограничи измамите с единния граждански номер в Имотния регистър, но и ограничават достъпа до публична информация, твърдят експерти

Фирми заливат електронните пощи на свои потенциални клиенти и контрагенти с мейли. Магазини за дрехи, техника, банки и туроператори са подели акция преди 25 май с предложения за участие в томболи и отстъпки само и само да се съгласим да получаваме оферти и след влизането на новия регламент за защита на личните данни (GDPR). В противен случай фирмите ще трябва да спрат да ползват данните ни, да ги заличат цялостно или частично, както и преноса им, пише в. Монитор.
В момента тече кампания да се запазят данните на преминалите през физическите и онлайн каси на магазините.
В търговска верига ни предлагат да се включим в томбола за телевизор с 4К качество на картината, за да може да ни пращат рекламни съобщения. Търговските вериги с карти за лоялни клиенти искат да ги презаверим отново преди утре, за да продължим да пазаруваме захар и тоалетна хартия с отстъпки. Намаление от 5 на сто в голям магазин за техника може да ползваме при следваща покупка, ако кажем "да" да ползват информацията, показа проверка на "Монитор".

Най-често в условията на компаниите е посочено, че при наше съгласие, предоставяме за ползване следните лични данни – име, фамилия, адрес, мейл, телефон и ЕГН. Трябват им, за да ни агитират чрез различни канали, но не само търговците на стоки и услуги, но и техните партньори. Така веднъж дали разрешение дадена фирма да има достъп до изброената по-горе информация, ние се съгласяваме да ги ползват още банки, куриерски фирми и др.

Оказва се, че данните ни могат да бъдат изпращани и в други страни в рамките и извън ЕС за целите на обработката, за които сте предоставили съгласие. Изпълняващите обработката на данните в рамките на ЕС се задължават да спазват регламента за личните данни, както и тези извън съюза.

Колко дълго пазят данните ви, които съхраняват?

Съгласно родните закони фирмите са задължени да съхраняват вашите документи за период от 10 години. След този период личните ви данни трябва да бъдат "необратимо унищожени". Но можете и по-рано да се откажете да бъдат ползвани за маркетинг, ако уведомите ползвателя им.

Какви са правата ви?

Ако смятате, че личните данни, които притежават за вас, са неточни или непълни, имате възможност да поискате да видите тази информация, да я поправите или да я изтриете. При по-големите компания това става с формуляр за заявка за достъп до данни на физически лица. Бланката ще получите на пощата си, рядко може да я намерите налична на сайтовете на търговците. В случай че искате да подадете оплакване от начина, по който са обработили личните данни, трябва да се свържете с т.нар. отговорници, които трябва да разгледат жалбата и да вземат конкретни мерки. Ако и след това смятате, че вашите лични данни не са били обработени по законосъобразен начин, можете да се свържете с Комисия за защита на личните данни (КЗЛД) и да подадете жалба до тях.

Новият регламент ще ограничи измамите с единния граждански номер в Имотния регистър, но и ограничават достъпа до публична информация, твърдят експерти пред "Монитор". Измамите, при които престъпници с ЕГН-то ни стигат до имотната партида, вече ще бъдат трудно осъществими. Същевременно НПО-та критикуват новите правила, разписани в Закона за личните данни, които в момента са на обществено обсъждане. Изискванията ще доведат до затваряне на публични регистри. Тези публични бази данни са гаранция за сигурността на бизнеса, но и източник на информация (виж карето) Притесненията са заради написания чл. 25г от Проектозакона за изменение на Закона за личните данни. Той гласи буквално следното: "Публичен достъп до ЕГН се предоставя само ако закон изисква това. В тези случаи законът определя реда и условията с цел недопускането на неговата общодостъпност".

На Агенцията по вписванията, както и на други публични регистри са дадени организационно-технически препоръки в становище на Комисията за защита на личните данни, коментира членът на КЗЛД Цанко Цолов.

В новия Закон за защита на личните данни препоръките ще бъдат подробно разписани и задължителни. Системите ще трябва да имат допълнителни защити, което ще доведе до по-висока идентификация на лицата, които достъпват регистрите, твърди Цолов, което ще намали и злоупотребите. В частния сектор експерти мислят, че премахването на ЕГН-то за достъп до информация може да се случи много бързо и лесно. За да отговорят на изискванията на регулацията, администраторите може просто да премахват критерия ЕГН в търсенето и то да отпадне, твърди председателят на Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами в България Владимир Икономов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив