16 Април 2024, 07:48 Днес (0) | Вчера (10)

Фирмите дават над 50 бона да се присъединят към елмрежите

22 Февруари 2018 09:10 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 февруари 2018, 09:13

Чакат над 1 година, подписват 5 договора

Общо 269 дни отнема на една фирма да се присъедини към електроразпределителната мрежа, пише в. Монитор в днешния си брой. Самата процедура се състои от седем подпроцедури. Някои от тях са безплатни, но най-скъпата процедура струва на бизнеса около 50 хил. лева, обясни експертът от Министерството на икономиката (МИ) Жечо Жечев по време на съвместното заседание в парламента на Комисията по икономическа политика и туризъм с постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

Началото е сключването на предварителен договор и отнема 25 дни и е безплатно. Втората стъпка е изготвянето на инвестиционен проект от предприятието, който трябва да бъде представнен в срок от година, който се съгласува с ДНСК, общината и електроразпределителното дружество в рамките на 7 дни. Тази процедура отнема 67 дни, според анализът на МИ. По-голямата част от времето за съгласуване минава в общината, след което следва подписването на договор администрацията за тротоарна настилка в големите градове. Тази стъпка отнема 49 дни и около 970 лева на фирмите. Четвъртата процедура е сключването на договор за присъединяване и отнема 30 дни. Извършването на изкопните работи, полагане на кабели и закупуване на материали излиза най-скъпо и струва на бизнеса около 50 хил. лева. Още един договор, този за продажбата на електроенергия, трябва да подпише предприятието в рамките на седем дневен срок, за да получава услугата. Финалнът е свързан отново с контракт между фирмата и електроразпределителното дружество, с което му монтира електромер и отново една седмица, но не струва нищо.

Изводът на министерството е, че процедурата се утежнява, преди три години фирмите са преминавали пет процедури, а в момента са вече седем. Жечев посочи, че в момента България се намира на 125-то място в класацията по достъп до електричество.
Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев заяви, че бизнесът наистина изпитва проблеми по присъединяването към електропреносната мрежа. Според него, въпреки че се плаща за всяка една от тези услуги, присъединяването към мрежата се бави. "Има чести оплаквания от външни инвеститори относно тромавите процедури", заяви Добрев и обвини експертите в министерството на икономиката, че само отчитат процедурите, а не предлагат конкретни мерки за намаляване на административна тежест. Критики от депутатите получи и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Според него част от сроковете в Наредба №6 за присъединяване на частни лица и фирмите, въпреки съпротивата на електроразпределителните дружества, вече еса били съкратени. Иванов уточни, че съществените проблеми възникват там, където се изискват отделни съгласувания, давайки пример с разрешенията, които се изискват от общините. Той изтъкна, че само на вчерашното заседание на КЕВР са били разгледани 17 жалби, като 6 от тях са били свързани с присъединяването. Присъединяването за бизнес заявителите е над границата по Закона за обществени поръчки, която е над 70 хил лева, и това води до обявяване на обществена поръчка от електроразпределително дружество. В този случай срокът без обжалване е 3 месеца, ако обаче се обжалва, той може да се удължи и до 6 месеца. "Ние може да намалим някои срокове с 5 или 10 дни, но не можем да намалим някои от сроковете, които зависят от общините", заяви Иванов.

Членовете на двете комисии обсъдиха редица възможности всички тези срокове да се съкратят максимално и да се облекчи процедурата за присъединяване към електроразпределителната мрежа. След около месец ще има ново заседание, на което да се предложат конкретни мерки за това.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив