27 Април 2024, 06:11 Днес (0) | Вчера (11)

Фирмите ще декларират дали ползват за лични нужди имущество за над 5000 лв.

07 Октомври 2015 14:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2015, 13:59
Под лиценза на creativecommons

Министерският съвет одобри проект за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане чрез който се правят промени и в законите за ДДС, за данъците на физическите лица, за местните данъци, за ограничаване на плащанията в брой

Предстои те да бъдат внесени за одобрение от Народното събрание, за да влязат в сила едновременно с бюджета за догодина. 

Облагане с ДДС на имущество, което в комапнията се използва и за лични цели

Отпаднало е първоначалното намерение на Министерството на финансите общините да могат да облагат доходите на гражданите с до 2%. Друг спорен текст - за облагане с ДДС на имущество, които собственикът или работещите в дадена компания използват и за лични цели, се предлага в смекчен вариант като разпоредбата ще се прилага спрямо вещи на стойност над 5000 лв., а не 700 лв., както беше в първоначалния вариант.

Шефовете на комапниите ще подават за тях декларация в Националната агенция за приходите, която по методика, одобрена от финасовия министър, ще изчислява в каква степен вещта се използва за бизнес цели, за да възстанови пропорционално на нея данъка. Ще бъде възможно декларацията да се подава по електронен път преди започване на използването на стоката за цели, различни от икономическата дейност на фирмата. 

Храмовете няма да плащат такса смет

Храмовете, молитвените домове и манастирите се освобождават от плащането на такса за битови отпадъци при условие, че имотът не се ползва със стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност.

Отпадат изключенията, при които петролните бази можеха да не регистрират и отчитат доставките (например, наличието на собствена измервателна система и плащания само по банков път) и към тях ще се прилага общият режим, какъвто е за останалите търговци на горива. 

Поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначението им от техните собственици, да бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти, гласи друга промяна.

Сградите, обновени с публични средства по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, няма да се освобождават от имотен данък.  

С проекта се предлага удължаване на срока за прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури  до 31 декември 2018 г., който е максималният, позволен от евродирективата.

Плащанията в брой се ограничават 

В Закона за ограничаване на плащанията в брой се предлага прагът да бъде намален от 15 000 лв. на 5000 лв. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чужда валута.

Законопроектът предвижда и множество изменения, свързани с европейските директиви. 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив