19 Април 2024, 10:47 Днес (5) | Вчера (11)

Фич удари рейтинга на Франция

13 Декември 2014 16:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2014, 14:55
Под лиценза на creativecommons

Fitch понижи кредитния рейтинг на Франция с една степен - от АА+ на АА, съобщи ТАСС, цитиран от БТА

Международната агенция изтъкна, че френското правителство не е изпълнило ангажимента си да приведе бюджетния си дефицит в рамките на трите процента, позволени в Евросъюза. 

През 2013 г. година дефицитът бе над 4 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, а по официални данни ще остане на това равнище и през тази и следващата година.

Само преди дни френското социалистическо правителство ще предложи законопроект за реформи, който е ключов за избягването на европейски санкции, но заплашен от законотворците, недоволни от курса на президента Франсоа Оланд към либерализация, предаде Ройтерс. Проектът засяга както работата на магазините в неделя и бързото решаване на трудови спорове, така и плановете за либерализация на търговията и за премахване на бюрократичните спънки пред строителния сектор. С него Франция ще се опита да докаже на партньорите си в Европейския съюз, че осъществява структурни реформи, за да получи през март нова отсрочка за неизпълнените си бюджетни цели и да избегне санкции. 

Законопроектът, предложен от новия министър на икономиката Еманюел Макрон - бивш банкер, изиграл ключова роля за преориентацията на Оланд към подкрепа за бизнеса, има също задачата да извади втората по големина икономика в еврозоната от стагнацията. Целта е да се премахнат спънките, които обременяват икономиката ни, каза Макрон. 

Парламентаристи от лявото крило на социалистическата партия обаче предупредиха, че ще гласуват против проекта, ако той не бъде смекчен, и предупредиха дори да подемат кампания срещу него, което ще подложи на сериозно изпитание най-непопулярния френски президент, откакто се правят допитвания. Тази ситуация обещава тежки дебати в парламента за правителството на Оланд през 2015 г. - годината, в която ще се състоят местни избори и конгрес на социалистическата партия през юни, когато политиците ще започнат да се борят за позиция преди президентските избори през 2017 г. 

Т.нар. "Закон за растежа и дейността" предвижда магазините да работят 12 недели в годината вместо пет, както е сега, с по-гъвкаво работно време в туристическите райони, които отдавна завиждат на Лондон за възможността да се пазарува седем дни в седмицата. Това е и една от най-спорните части от законопроекта, а премиерът Манюел Валс вече каза, че по този въпрос може да се намери компромисно решение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив