08 Май 2024, 20:51 Днес (10) | Вчера (11)

Фондови борси от бивша Югославия направиха обща информационна платформа

08 Октомври 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Няколко фондови борси от страни, влизащи преди десет години в състава на бивша Югославия, са се свързали в обща информационна платформа, съобщи вчера "Нюз дайджест на Сърбия и Черна гора".

Новата платформа е наречена SEM (The Stock Exchange Monitor) и в нея влизат седем фондови борси от региона. Това са босненските борси в Сараево и Баня Лука, Белградската фондова борса, борсата NEX от Черна гора, Македонската фондова борса, Словенската фондова борса в Любляна и хърватската Вараждинска фондова борса. Там обаче не присъства все още една от най-големите регионални борси - Загребската.

Сайтът на информационната система ("http://www.sem-on.net"http://www.sem-on.net) дава всекидневна информация за за търговията и новини от включените борси.

Проектът се менажира от словенската борса. Според съобщението в скоро време се очаква към системата да се включат още една борса от Черна гора, Загребската борса, а също и румънската, българската и албанската фондови борси.

"Към настоящия момент "Българска фондова борса - София" не е канена за участие в такава информационна платформа", каза за "Дневник" изпълнителният директор на борсата Георги Драйчев. Той допълни, че през следващата седмица ще има разговори с представители на борсата в Загреб и на македонската борса, и че тогава може да стане дума за въпросната инициатива.

На седемте борси, които са включени в информационната система, се търгуват общо повече от 3000 емисии ценни книжа, и са регистрирани над 350 брокерски къщи. Според организаторите платформата е създадена, за да помогне на инвеститорите да се ориентират по-добре в бързо развиващия се пазар на ценни книжа, комбиниран с приватизационните процеси в Югоизточна Европа. Главните задачи са кооперация между участващите борси, стандартизация и организация на информационните системи, подпомагане на развитието на борсовата търговия между инвеститори от различните страни и промотиране на регионалния и локалните капиталови пазари.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив