29 Март 2024, 06:36 Днес (0) | Вчера (11)

Фондовите борси на България, Македония и Хърватия - със споразумение за безвъзмездна помощ

07 Юли 2014 13:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 юли 2014, 13:04

ЕБВР предоставя безвъзмездна помощ от € 540 000 за електронна система за поръчки

SEE Link, акционерно дружество, учредено от фондовите борси на България, Македония и Хърватия, обедини сили с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за да подкрепи развитието на регионалните капиталови пазари.

ЕБВР предоставя безвъзмездна помощ от € 540 000, за да се въведе електронна система за извършване на поръчките. Успоредно с това, участващите фондови борси предоставят по € 80 000 всяка за увеличаване на капитала на SEE Link, за да бъде създадена платформа за търговия на ценни книжа, регистрирани на съответните борси.

ЕБВР работи за укрепване на местните капиталови пазари и насърчаване на използването на местните валути в страните, в които оперира, за да противодейства на основните слабости в техните преходи.

"SEE Link е важен проект, насочен към увеличаване на ликвидността в Южна и Източна Европа. ЕБВР чрез своите инициативи Local Currency (Местна валута) и Capital Markets (Капиталови пазари), подкрепя усилията за регионална интеграция, които ще допринесат за подобряване на възможностите за набиране на финансиране чрез капиталовите пазари. SEE Link ще стандартизира и подобри финансовите услуги в региона, което ще го направи по-привлекателен за международните инвеститори, включително ЕБВР.", каза представителят на ЕБВР Яцек Кубас, по време на церемонията по подписването в македонската столица Скопие.

"Ние силно вярваме в успеха на проекта и мислим, че сме намерили модел, който може да засили регионалните пазари. Вниманието, което проектът вече получи от финансовата общност на този ранен етап със сигурност го доказва. ", заяви Ивана Газич, председател на управителния съвет на Загребската фондова борса.

Според Иван Щериев, главен изпълнителен директор на Македонската фондова борса, "в продължение на много години един от основните ни приоритети беше създаването на регионална мрежа. Основаването на нашето съвместно дружество и осигуряването на подкрепа от страна на ЕБВР са много окуражаващи стъпки за успешното създаване на функционален модел за връзка, която ще бъде от полза за всички регионални участници на пазарите на ценни книжа. "
"Нашият общ проект се развива бързо и успешно, и ние сме окуражени от предварителния интерес, изразен от страна на инвеститорите", каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса - София.
SEE Link е акционерно дружество със седалище в Скопие, Македония, създадено през месец май тази година от фондовите борси на България, Македония и Хърватия, всяка с равен дял от собствеността.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив