28 Април 2024, 08:43 Днес (0) | Вчера (0)

Фондът на фондовете ще управлява 750 млн. евро

22 Октомври 2015 17:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 октомври 2015, 17:42
Под лиценза на creativecommons

Три месеца след като кабинетът създаде така наречения фонд на фондовете, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов представиха новата структура

Под нейната шапка на практика ще бъдат повечето от европейските субсидии през новия програмен период.

Фондът е еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала и с двустепенна система на управление - надзорен и управителен съвет. Управителният съвет е с председател Валери Белчев и членове Иван Даков и Мартин Дановски. Предметът на дейност на фонда е управление на финансовите инструменти, които ще бъдат прилагани по програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд.

През този програмен период ще управляваме много повече средства за финансов инженеринг отпреди. Делът на тези пари от общата финансова рамка е близо 10 процента - над 750 млн. евро, което е първото голямо предизвикателство, второто е да се научим част от тези пари да управляваме сами, коментира мотивите за създаването на фонда вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Досега това е ставало с партньори, най-вече от Европейския инвестиционен фонд. Имаме амбицията всички конкретни нужди, които ни отличават от останалите държави да бъдат отразени по най-добър начин в "кройката" на всички финансови инструменти, които прилагаме, отбеляза вицепремиерът.

По думите му всички, които ще ползват това финансиране - бенефициентите, държавните структури, трябва да се научат да мислят и да работят с него. Най-голямото предизвикателство е амбицията да се научим да управляваме тези пари сами, да отразяваме всички специфични за България нужди, да трупаме опит предвид факта, че делът на финансовите инструменти ще става още по-висок, коментира Дончев.

Това е и причината правителството да вземе решение за създаване на т.нар. Фонд на фондовете - институцията "шапка", която ще бъде отговорна за управлението на всички финансови инструменти.

Вицепремиерът отбеляза, че финансовите инструменти ще се прилагат в различни сфери - в малките и средните предприятия приоритетно, в тежка инфраструктура, отпадъци, градско развитие, подкрепа на периферните градски райони, туризъм. Ще има финансови инструменти и в социалната сфера. Трябва да създадем гаранцията, че всички инструменти работят под едни и същи правила и се подчиняват на една обща логика, заяви още Дончев. По думите му Фонд на фондовете ще гарантира справянето с тези предизвикателства.

Той коментира още, че решението България да опита да управлява парите сама е проява на самочувствие и не се прави от всички държави. Някои страни предпочитат да ползват услугите на Европейския инвестиционен фонд. Ние като Финландия, Португалия, Полша, Германия, Великобритания, Унгария решихме да тръгнем по този път и смятаме, че той е правилен, отбеляза вицепремиерът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив