23 Април 2024, 21:26 Днес (6) | Вчера (13)

Франция представи дългоочакваната пенсионна реформа

28 Август 2013 13:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2013, 13:42
Под лиценза на creativecommons

Париж е под засилен натиск да запълни дупките в пенсионната си система и от страна на Европейската комисия. Според прогнозите до 2020 г. нейният дефицит ще надмине 20 милиарда евро

След два дни интензивни разговори със синдикати и работодатели френското правителство представи дългоочаквания си проект за пенсионна реформа. Той предвижда от догодина и работници, и компании да плащат по-високи пенсионни осигуровки, а осигурителният стаж за получаване на пълна пенсия да се вдигне на 43 години, разказва френският новинарски канал France 24.

Премиерът Жан-Марк Еро подкрепи плана с аргумента, че е необходимо съвместно споделяне на тежестта, за да се отговори на съвременната реалност, в която средната продължителност на живота се е увеличила значително. Париж е под засилен натиск да запълни дупките в пенсионната си система и от страна на Европейската комисия. Според прогнозите до 2020 г. нейният дефицит ще надмине 20 милиарда евро.

Промените на кабинета предвиждат пенсионните осигуровки, плащани както от служителите, така и от работодателите, да се повишат постепенно през следващите четири години, докато през 2017 г. увеличението достигне 0.3%. Това означава, че служител с минимална работна заплата ще плаща по 4.50 евро повече на месец, изчислява Financial Times. Oсигурителният стаж малко по малко ще се вдигне от настоящите 41.5 на 43 години до 2035 г.

В допълнение ще се въведе облагане на някои бонусни плащания на по-богатите пенсионери и всяка година ще се променя датата, на която пенсиите ще се индексират спрямо инфлацията. Според правителството мерките ще спестят на пенсионната система около 7.3 милиарда евро до 2020 г., а до 2040 г. сметките ще бъдат балансирани.

Логично френските синдикати не приеха единодушно предложенията на управляващите. По-умереният CFDT определи проекта като "честен, умерен и справедлив". По-крайните FO и CGT го отхвърлиха, като последните заявиха, че той е "насочен срещу младите" и че запазват призива си за масови стачки и протести на 10 септември. От основния съюз на работодателите MEDEF също изразиха недоволството си и отбелязаха, че мерките са "отказ от решаване на пенсионния проблем по устойчив начин чрез истинска реформа".

Кабинетът, който вече попадна под критиките на бизнеса заради високите цени на работната ръка, се опитва да облекчи компаниите, като едновременно с пенсионната реформа смята да намали някои социални плащания, дължими от работодателите върху заплатите.

Анализаторите отбелязаха, че представените вчера предложения не представляват така нужната радикална реформа. За да избегнат масово недоволство, което е твърде вероятно, като се има предвид, че пенсиите във Франция са силно чувствителен въпрос, управляващите са спазили обещанието на президента Оланд да не вдига минималната пенсионна възраст (62 г.) - нещо, което направиха много други европейски страни и което беше препоръчано и от Брюксел.

Не са взети предвид и други мерки за спестяване на разходи, които бяха предложени от панел експерти по-рано тази година, като ограничаване на годишните увеличения на пенсиите. В опит да успокоят по-левите си крила, които вече изразиха несъгласието си с представения проект, от 2015 г. социалистите ще въведат и специална пенсия за хора, извършвали тежък труд.

Колкото и нерадикална да е предложената реформа, тя може да се окаже най-големият тест за настоящото правителство.

 



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив