29 Март 2024, 17:55 Днес (12) | Вчера (11)

Франция разделя банките на инвестиционни и кредитни

19 Декември 2012 15:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 декември 2012, 16:03
commons.wikimedia.org

Законопроектък предвижда още банките да бъдат принудени да обособят всички дейности, извършвани за собствена печалба, в отделно дъщерно дружество, за да се предотврати депозитите на вложителите да се използват за спекулативни дейности

Френското правителство предлага да бъдат разделени рисковите търговски дейности на банките от традиционните им кредитни операции като част от общоевропейските усилия за укрепване на сектора, който допринесе за финансовата криза на континента, предаде АП, цитиран от БТА.

 

Законопроект, представен днес от социалистическото правителство, предвижда банките да бъдат принудени да обособят всички дейности, извършвани за собствена печалба, в отделно дъщерно дружество. Целта е да се предотврати депозитите на вложителите да се използват за спекулативни дейности.

Банките все още ще могат да използват депозитите за дейности от полза за икономиката като, например, кредитиране на компании. Законопроектът предвижда също така при спасяване на затруднени банки първо да се търси помощ от акционерите, както и да бъде създаден спасителен фонд, финансиран от самите банки.

Предложението за отделянето на кредитирането от инвестиционната дейност на банките е част от идеите за новия Банков съюз в Европа, който бе обсъден в началото на месеца. Идеята обаче среща съпротивата на много от страните в ЕС. В същото време обаче Франция бе и първата страна в Европа, която едностранно прие "данък банкови транзакции", без той да е одобрен от останалите страни в ЕС.

Относно разделянето на кредитните от инвестиционните дейности в банките обаче анализаторите на пазарите са доста скептични. Към момента кредитните портфейли на банките имат много по-големи проблеми отколкото инвестиционните. Пресен пример е Испания, чийто банки са закъсали с десетки милиарди евро по ипотечните кредити. В подобно положения са и други държави, като Италия, Португалия и Ирландия. При инвестициите към момента проблем е единствено гръцкия дълг, който донесе огромни загуби на банките, но там ситуацията бе поставена под контрол.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив