06 Май 2024, 14:14 Днес (0) | Вчера (1)

Френските министри спешно ще обявят имуществото си

09 Април 2013 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 април 2013, 14:31
Под лиценза на creativecommons

Опозицията призова за оставки, а според социологическо проучване, проведено този уикенд, 60% от французите искат Оланд да внесе промени в екипа си

Френското правителство се ангажира до 15 април да бъдат публикувани детайлите за всички авоари на неговите министри, а след това да се пристъпи и към изработването на закон, който да задължава заемащите кресла в кабинета да декларират имуществото си. Това става в разгара на скандала с подалия оставка бюджетен министър, обвинен в данъчна измама, и разкритията за офшорните инвестиции на бившия ковчежник на президента Франсоа Оланд, пише агенция „Ройтерс“.

В понеделник премиерът Жан-Марк Еро се ангажира до седмица да бъдат публикувани имуществените декларации на всички членове на правителството. Социалистите планират и да подготвят законопроект, който да задължава всички министри и депутати да декларират притежаваното от тях. Понастоящем те трябва да сигнализират само за наличието на конфликт на интереси, уточнява Би Би Си.

Управляващите закъсняха с реакцията си на скандала с вече бившия бюджетен министър Жером Каюзак, е общото мнение. През втората половина на март той подаде оставка заради съмнения за пране на пари, спечелени чрез данъчна измама. Дълго време Каюзак отричаше информацията на медиите, че е имал тайна сметка в швейцарска банка. Най-накрая миналата седмица той призна, че държи 600 000 евро в недекларирана сметка в чужбина.

В неделя обаче скандалът се разрасна. Позовавайки се на банкови източници, швейцарската телевизия RTS TV съобщи, че бившият министър се е опитал да прехвърли 15 милиона евро (доста повече от признатите 600 000) от една швейцарска сметка в друга. Неговият адвокат Дидие Ботж определи репортажа като "глупости".

Междувременно в края на миналата седмица излезе и информацията за акциите на бившия ковчежник на кандидатпрезидентската кампания на Оланд Жан-Жак Ожие в офшорни компании. Всичко това се струпа на главата на социалистите във възможно най-неподходящия момент. Рейтингът на държавния глава е рекордно нисък – само 22% едва 10 месеца след началото на неговото управление, а разкритията могат да му създадат проблеми при гласуването на предложените от него трудови и пенсионни реформи, които се смятат за жизненонеобходими на стагниращата френска икономика.

Със задълбочаването на скандала се появиха спекулации и обвинения и към други министри. Първият дипломат на Франция Лоран Фабиюс категорично отрече предположенията, че също може да има сметка в швейцарска банка. Финансовият министър Пиер Московиси, пред когото отговаряше Каюзак, трябваше да отговаря на критиките, че е бил твърде доверчив, за да повярва на своя подчинен и да не го разследва адекватно и навреме.

Опозицията призова за още оставки, а според социологическо проучване, проведено този уикенд, 60% от французите искат Оланд да внесе промени в екипа си, а три четвърти смятат, че повечето политици и други официални лица са корумпирани.

Пред агенцията един от членовете на кабинета, пожелал анонимност, е признал, че най-вероятно ще се наложат промени в неговия състав, но че те ще се случат по-скоро след няколко седмици, тъй като прибързаната реакция би била неправилна.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив