24 Април 2024, 20:24 Днес (12) | Вчера (6)

Хакери източват пари през социалните мрежи

16 Септември 2013 09:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 септември 2013, 09:16

Вгледайте се в настройките за сигурност във Фейсбук, съветва експерт по борба с измамите

Нов вид измама набира сила във Фейсбук. Нова телевизия сигнализира, че без знанието на ползватели на социалната мрежа от техните профили се разпространяват съобщения, в които молят приятелите си да изпращат есемеси на определени номера. Оказва се, че цената само на един есемес е 6 лева.
Потребителите трябва да се вгледат в настройките за сигурност във Фейсбук, там има почти безгранични възможности, коментира Спас Иванов, експерт по борба с измамите.

На девети август Димитрина Христева получава следното съобщение от нейна приятелка във Фейсбук: „Моля те, влез и харесай страницата ми за околната среда. След като се логнеш във Фейсбук, ще те пренасочи. Умолявам те, харесай я”. „Самата дама има магазин за цветя и направих връзка цветя, околна среда, абсолютно естествено”, обяснява потърпевшата. „Направи ми впечатление обаче, че трябваше да последвам линка към съответната страница, но преди да стигна до нея, трябваше да изляза от профила си и да се логна наново”, допълва Димитрина Христева.   Без да подозира, че тези инструкции се дават не от нейната приятелка, а от някой друг, разбил профила й, Димитрина пита: „Дани, това да не е някакъв вирус”. Отговорът е „не”.
Димитрина стигнала до страница, която била на млади хора за опазване на околна среда.

Минути по-късно въпросният хакер, който успява да сканира паролата, влиза в профила на Димитрина и започва да изпраща съобщения до приятелите й във Фейсбук, които гласят: „Можеш ли да пратиш есемес от 24 ст., че ми трябва спешно, а телефонът ми прави проблеми”. 

От някои от съобщенията става ясно, че хакерът събира средства за кауза, свързана с Българския червен  кръст. След като виждат това, приятелите на Димитрина се усъмняват и й звънят, за да я попитат дали тя е авторът на този текст. 

За късмет реагира бързо и никой от приятелите не изпраща есемес. Жертва на същата измама става и арабистът Владимир Чуков. Разбира го, след като цял ден не успява да влезе във Фейсбук.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив