29 Март 2024, 01:17 Днес (0) | Вчера (11)

Хакерите са пробили системата на НАП през системата за връщане на данъци

16 Юли 2019 17:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 16 юли 2019, 19:09

Пробивът в системата на НАП, при който бяха разпространени лични данни за милиони граждани и фирми, по всяка вероятност е извършен през "услугата" за tax refund и освен регистрацията на имейла на хакерите няма друго доказателство за "руска връзка".

Това се разбра от изявленията на министъра на финансите Владислав Горанов и вътрешния министър Младен Маринов след заседанието на Съвета за сигурност към Министерския съвет, което беше свикано от премиера Бойко Борисов. Горанов уточни, че тази електронна услуга се използва за връщане на данък добавена стойност (ДДС) на фирми, търгуващи с чужбина, съобщи econ.bg.

Три процента от общата база данни на НАП са засегнати от хакерската атака, съобщи Горанов. Според него тази информация не представлява класифицирани данни, тъй като "е създадена от самите лица под формата на декларации". Експертите сочели, че са изтеглени откъслечни парчета от огромната база данни, с която НАП функционира и която постоянно създава. "В този смисъл не може да се смята, че на база на тази откъслечна информация може да се направи цялостен анализ", каза още Горанов. Според него не е застрашена и финансовата сигурност, измерена през фиска и приходите.

Попитан дали дали ще има наказания и оставки в НАП, министърът отговори, че добри IT специалисти в публичния сектор много трудно се намират при установените нива на заплащане. "IT специалистите в частния сектор получават в пъти повече от служителите в публичната администрация. Това един голям проблем. Трябва да изградим допълнителен капацитет и да вложим допълнителен ресурс", каза министърът на финансите. След което си зададе въпроса "колко ресурс може да си позволи държавата, при положение че частният сектор е изключително конкурентен".

Горанов отбеляза, че цялата база данни на НАП "е консистентна и това няма да попречи тя да извърша своите дейности".

Продължава проверката на хакерската атака срещу НАП, предприети са мерки за минимизиране на щетите, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов. "Това, което е установено до момента, е, че от руски домейн е изпратено съобщение до български медии", каза той. Той обясни, че линковете водят до сървър, на който е качена информация

"Можем да твърдим, че тази информация съвпада, налична е на сървърите на НАП, което потвърждава, че е извършен нерегламентиран достъп до информация на НАП", каза още Маринов

По-рано днес Маринов заяви, че хакерската атака "при всички случаи има политически ефект и засяга националната сигурност". Той каза още, че според първоначалната информация на разследващите, сред които е и ДАНС, пробивът в сървър на НАП е станал преди около месец и свърза атаката с покупката на F-16 от САЩ. На въпрос на "Дневник" дали освен мейла на хакерите, който е регистриран в руската услуга Yandex, има други данни за намеса от Русия Горанов каза, че това е конспиративна теория, по която се работи, но няма други данни.

Вчера в анонимен имейл до някои медии бяха разпространени лични данни за милиони граждани и фирми. В масива от 57 папки с над 1 млн. реда се съдържат ЕГН, имена, адреси и дори доходи. Според авторите на лийка информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив