01 Май 2024, 16:52 Днес (0) | Вчера (13)

Хибридният модел е на път да скара служители и работодатели

29 Юни 2022 10:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2022, 10:55

Различията в заплащането могат да отблъснат кадрите

Когато имат възможност да работят дистанционно, повечето хора ще се възползват – но не всички работодатели са готови да предложат привлекателни условия за това. Задават се някои тъмни облаци на хоризонта, когато става дума за отдалечената работа. Ясно е, че дистанционната работа вече е част от ежедневието за мнозина и е доста широко разпространена. Последното издание на American Opportunity Survey на McKinsey проучи нагласите на 25 000 американци през пролетта на 2022 г. и установи, че над половината (58%) имат възможност да работят от дома си поне един ден в седмицата, пише TechNews.bg. Всеки трети каза, че ако иска, може да работи от къщи пет дена в седмицата.
Когато на работниците се дава възможност за работа от разстояние, 87% от тях са готови да приемат. "Тази динамика е широко разпространена… Гъвкавият модел на работа се роди като реакция на внезапна криза, но остана като желана характеристика на работата за милиони хора. Това е тектонична промяна в начина на работа", казват изследователите.
Дистанционното работене обаче не се нрави на някои работодатели. Изследователите отбелязват, че в индустриите, където работата от дома не е толкова популярна, шефовете "може да открият, че технологичните кадри, които наемат, изискват подобно условие". А след като на една част от работната сила е позволено да работи дистанционно, става по-трудно да кажеш "не" на останалите.
Но това не е единственото предизвикателство, което може да доведе до раздори между работодатели и служители. Според проучване на CIPD сред 1000 работодатели в Обединеното кралство, заплащането може да се окаже проблемна тема в отношенията. "Потенциално разделящ въпрос за бъдещето на хибридната работа е дали тези, които трябва да присъстват на работното място, трябва да получават премия във вид на заплащане, за да компенсират допълнителните разходи за пътуване от и до работното място", казват от CIPD.
Анализаторите вярват, че съществуват значителни рискове за приобщаването и равенството, свързани с диференцирането на заплащането за работещите в офиса и работещите хибридно или изцяло дистанционно. Опитите да се намали заплащането за онези, които работят от домовете си, ще донесат напрежение между работодателите и работниците. Нещо повече – ще възникнат дискусии относно дискриминацията, защото дистанционната работа често е предпочитана от хора с дългосрочни здравословни проблеми, както и такива с много отговорности за грижи, например родители с деца или пък възрастни работещи.
Потенциалното различие в заплащането ще се отрази и на набирането на хора. Малцина ще искат да кандидатстват за място в организация, която намалява заплащането за работещите дистанционно. За отделите по човешки ресурси задачата ще стане особено трудна, защото "обхватът" при набирането на хора ще бъде сведен само до хората на местно ниво и организациите няма да могат да се възползват от набора от таланти, от който биха се възползвали при прилагане на хибридния модел на работа без различия в заплащането.
Доколко този дебат изглежда основателен – е тема на спорове. Според проучванията, повече организации (68%) не са намалили заплащането или обезщетенията за служителите, които работят предимно от вкъщи. Всъщност, само 4% от организациите са редуцирали заплащането за работниците, които работят предимно от дома си. По-тревожното е, че 13% от респондентите казват, че тяхната организация планира да направи това. Конкретно в публичния сектор този процент е особено висок – 15%.
От друга страна съществува и обратният сценарий: около една от всеки 10 организации е въвела схема за покриване на разходите, пред които са изправени служителите, работещи предимно от вкъщи. Това са разходите за интернет свързаност, за повишеното потребление на електричество и топлинна енергия.
"Това, което е ясно със сигурност, е че универсалният модел на работа – всички в офиса, през цялото време, от 9 до 5 – вече не е приложим," казват анализаторите. Шефовете трябва да се насочат към намирането на начин да мотивират и вдъхновяват всички служители, без значение дали работят дистанционно или не, и да поощряват производителността. Предизвикателство е, но достойните мениджъри ще се справят с него, казват още анализаторите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив