25 Април 2024, 03:05 Днес (0) | Вчера (12)

Хиляди американци ужилени от застрахователи менте

05 Септември 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

През последните две години десетки хиляди американци пострадаха от фалшиви здравни застрахователи. Проблемът се влоши допълнително от продължаващия скок на разходите за медицински грижи, като все повече американци остават без медицинска застраховка.

Това са заключенията на доклада, изготвен от частната фондация за изследване на здравни и социални проблеми The Commonwealth Fund. Той посочва, че за последните две години четири неоторизирани застрахователи са събирали премии от 100 хил. засегнати. Те не само са загубили сумите по премиите, но и са останали без здравни застраховки и трябва да покрият медицински разходи за 85 млн. долара. Отчаяните потребители са се обърнали към неизвестни застрахователи с твърде привлекателни оферти и съответно са се опарили. "Измамниците мамят хора, които търсят по-евтини здравни застраховки", каза президентът на The Commonwealth Fund Карън Дейвис. "Ние се нуждаем не само от по-добри методи за идентифициране и ликвидиране на незаконните застрахователи, но и от по-голям достъп до застраховки с поносими цени, който да намали търсенето, експлоатирано от мошениците."
Според The Commonwealth Fund някои щати са по-силно засегнати от други. Близо 30 хил. жители на щата Флорида са ужилени от измамниците, а тексаските застрахователни регулатори са закрили близо 130 неоторизирани застрахователи, измамили 20 хил. души.
"Да станеш жертва на здравна застрахователна измама е по-лошо от това въобще да не си застрахован. Във втория случай ти въобще не очакваш някой друг да ти покрие здравните разходи", счита изследователката от Института за здравна политика към Georgetown University Мила Кофман. "А тук ти се оказваш не само с огромни медицински разходи, но и си измамен с хиляди долари."
"Най-уязвимите групи спрямо подобни измами са възрастните хора и асоциациите на малкия бизнес", твърди Розан Плейси от пенсилванския Департамент по застраховане.
От законова гледна точка всеки щат забранява дейността на застрахователи без лиценз.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив