19 Април 2024, 13:11 Днес (7) | Вчера (11)

Хиляди кипърци - на протест срещу строгите икономии в страната

04 Март 2015 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 март 2015, 14:18

В Никозия тече среща на борда на Европейската централна банка

Хиляди кипърци протестират днес срещу политиките на строги икономии, прилагани в страната, съгласно споразумението с международните кредитори. Грандиозният митинг в Никозия тази вечер е насрочен и като отговор на срещата на борда на Европейската централна банка днес и утре в кипърската столица, предаде БНР.

Над 20 синдикални и обществени организации и движения в Кипър, обединени в социалната платформа "Обществото реагира”, са организатори на днешния грандиозен митинг-протест. За участие в него в столицата се събират рекорден брой кипърци от цялата страна. Очаква се той да се превърне в най-големия протест, провеждан някога на острова.

Мащабната социална мобилизация днес е кулминация на синдикалната вълна от протести срещу неолибералните политики на правителството на Кипър, политики на строги икономии, наложени със сключеното преди две години - през март 2013 година, споразумение с тройката международни кредитори. Сега страната се намира в най-тежкия и решаващ етап на изпълнение на договорената тежка антикризисна и възстановителна програма.

Протестната демонстрация и исканията на кипърските работещи ще бъдат подкрепени от международната синдикална общност и европейските граждани, най-вече от страните под опеката на меморандуми с международните кредитори и специално от Гърция. Участие в митинга днес са потвърдили генералният секретар на Световната федерация на профсъюзите, евродепутати, синдикални лидери от Гърция, Франция, Австрия, Италия, от много страни са изпратени послания за солидарност.

Митингът срещу политиката на строги икономии бе специално насрочен точно по времето, когато в кипърската столица се провежда срещата на Управителния съвет на Европейската централна банка – един от кредиторите в състава на "тройката”. Тази вечер под протестните скандирания и плакати ще заседават комитетите към Управителния съвет, а срещата на евробанкерите е в четвъртък. Председателят на Европейската централна банка Марио Драги вече пристигна в Никозия и тази вечер ще разговаря с президента на Кипър Никос Анастасиадис.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив