21 Май 2024, 15:31 Днес (4) | Вчера (11)

Хиляди лекари излязоха на протест

06 Април 2016 16:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 април 2016, 16:42

Медиците са недоволни от реформата в здравеопазването и новия рамков договор, който трябва да сключат с НЗОК

Хиляди лекари излязоха на протест в центъра на София срещу реформите в здравеопазването. Протестират над 1500 медици от столицата и цялата страна, предаде БГНЕС. Лекарите са издигнали плакати "Искаме реални реформи"; "Не на цифровия индикатор" и "Бюрокрацията не лекува". От районната колегия в Пловдив са издигнали плакат с надпис: "Днес протест, а утре стачка". Всички медици носят сини знамена "Истинска реформа за истинска медицина", както и бели балони с червен кръст на тях.

Днес е пореден ден на лекарски протести. Бунтът се надигна срещу здравната реформа на министър Петър Москов и новия рамков договор, който трябва да сключат с НЗОК. Лекарите настояват да продължи действието на НРД 2015 и възстановяване на действащите към него наредби до приемането на нов НРД.

Необходима е промяна на наредбите и процедура за промяна в ЗЗО и ЗЛЗ и ЗБНЗОК в честта, противоречаща на ЗЗО с цел възстановяване на договорното начало, подчертават столичните общопрактикуващи лекари.

Другите искания са:

Да започне преговорен процес за изготвяне на нов НРД с равнопоставено участие на експерти на НСОПЛБ и БЛС;

Да бъде направена ясна, прозрачна и точна оценка на средствата на НЗОК , събирани от вноските на българските граждани с отчетност на всеки 3 месеца;

Да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на системата на пръстовия автентификатор;

Да се открие процедура за подготовка за промяна на ЗЗО в частта за солидарност, като се обвърже електронната здравна карта с вноските на здравно осигурените лица;

Държавата да започне незабавно да внася пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблемът със здравно неосигурените лица;

Да се обвърже потребителската такса с МРЗ и тя да бъде заплащана от всички ЗОЛ, а за освободените тя да се заплаща от съответното ведомство;

Да се увеличи поетапно процента от бюджета на НЗОК в частта ПИМП- ОПЛ от 6% на 12%, съгласно препоръките на Световната банка за развитие и Здравна стратегия 2020.

Миналата седмица беше белязана от протестите на личните лекари в редица градове в страната. Те излязоха от кабинетите си и изразиха недоволство си от служебния рамков договор, по който ще трябва да работят тази година. Те са убедени и че в бюджета на Здравната каса са предвидени по-малко пари за изследвания и прегледи за пациентите им.

Днес от БЛС осъдиха и поредното посегателство над български лекар. Ръководството на организацията изрази изключителната си тревога от  ескалацията на насилие, при което отново жертва е български лекар. "Един уважаван и ценен в професията специалист, посветен на каузата да помага на хората, в момента се бори за своето оцеляване. Очевидно, след  инкриминирането на този род  престъпления, прилагането на закона няма достатъчна ефективност и трябва да се търсят допълнителни решения за налагане на най-строги санкции спрямо всеки, посегнал на човек в бяла престилка - се казва в нарочно съобщение от БЛС. - Едва ли има друго съсловие, което  понася всекидневно обиди, заплахи и дори посегателство с хладно оръжие. Съвсем наскоро персоналът на елитна клиника от МБАЛ "Царица Йоанна" беше нападнат от човек с  пистолет, личните лекари и спешните медици са постоянен прицел в кабинети и линейки." От Българския лекарски съюз поискаха бързо разкриване на извършителите на побоя и най-строго прилагане на закона. Съсловната организация обяви, че ще подкрепи по всякакъв начин семейството на проф. Станчев, което се нуждае от много сили и кураж, за да преодолее това изпитание.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив