29 Март 2024, 16:08 Днес (11) | Вчера (11)

Хлебарки откриват оцелели при бедствия

05 Март 2015 17:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 март 2015, 16:50
Под лиценза на creativecommons

Учените ще могат да ги управляват като играчки с дистанционно управление

Хлебарки киборги биха могли в бъдеще да влизат в аварирали ядрени електроцентрали или в разрушени мини, за да събират информация или да издирват оцелели, пише Live Science, цитиран от агенция "Фокус" и Нова телевизия. Екип от изследователи е имплантирал в живи хлебарки електроди, които стимулират нервите в антенките на насекомите. Това дава възможност на учените да управляват хлебарките като играчки с дистанционно управление.

Въпреки че на хлебарките се гледа като на напаст, която се изхранва с хранителни останки, тези насекоми са по-добри от който и да е от съществуващите днес миниатюрни роботи, изтъква Хонг Лианг от Университета Ар енд Ем в Тексас, която е съавтор на изследването, публикувано в журнала Royal Society Interface.

Управляваните дистанционно хлебарки могат "да отидат навсякъде, накъдето бъдат поведени”, включително на места, недостъпни за хората, каквито са бедствените региони, казва Лианг. Тя и колегите ѝ са присадили електроди в нервите на американска и дисковидна хлебарки.

Изследователите са залепили малки ранички към гърбовете на дисковидните хлебарки, които са достатъчно големи, за да издържат такъв товар. Всяка раничка съдържа микроконтролер, безжичен предавател и батерия. Лианг и екипът ѝ са успели да накарат насекомите да тичат и да се обръщат в 60 процента от опитите си.

В момента изследователите разработват неинвазивна версия на системата за контрол на хлебарките, която използва вибриращ мотор, разположен до антенките им. Той ще може да изпълнява контролираща функция, тъй като хлебарките имат сензор, който засича звуци или вибрации, издавани от хищници. За разлика от електродите, вибриращото устройство няма да е свързано с имплантация и риск от увреждане на насекомото.

"Хлебарките са изключително интересни същества. Хората ги намират отвратителни, но в действителност те постоянно се почистват. Ако загубят крак, на негово място израства нов. Освен това те са едни от няколкото животински вида, които могат да издържат на опасни количества ядрена радиация", казва Лианг.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив