02 Май 2024, 21:15 Днес (13) | Вчера (0)

Хлябът в детските градини – само с документ

08 Януари 2015 11:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 януари 2015, 10:39

Експерти оборват твърденията на браншовата организация, че доставките са в ръцете на сивия сектор

Няма причини за безпокойство за хляба, който се доставя в детските градини. Това успокоиха от Агенцията по безопасност на храните след вчерашното изказване на шефката на хлебарите Марияна Кукушева, че в детските градини масово се доставя хляб, произведен от фирми в сивия сектор, предаде бТВ. Насъщният в детските градини се доставя само след обществена поръчка.

"Поръчките се печелят от фирми, които нямат нищо общо с регистрация по закона за храните, както и техните подизпълнители не са регистрирани по закона за храните, защото в методиката за оценяване на обществени поръчки не съществува изискване фирмата да покаже такава регистрация”, каза Кукушева.
Какъв хляб ядат децата ни, когато са на градина? От Агенцията по храните успокоиха притеснените родители след съобщението, че социалните заведения се снабдяват от сивия сектор.

121 детска градина в Нови Искър се зарежда с хляб от фирма, спечелила обществена поръчка. Изборът на фирмата бил направен в присъствието на кмета на общината, инспектор от Агенцията по безопасност на храните и представител на самата детска градина.


"Директорите на всички детски заведения, които имат кухня, бяха поканени, присъстваха на процедурата по отварянето на офертите, при оценката на офертите и чак накрая при съобщаване на фирмата всичко беше много прозрачно и имахме право на мнение и на глас, което значи много за нас”, посочи директорът Антоанета Цанева.

Три дни в седмицата децата ядат хляб Добруджа, а два дни - пълнозърнест. Винаги е пресен, като заявката се прави ден по-рано.

Според шефката на хлебарите, такива детски градини, където има документи за доставения хляб, са изключение: "В 70 процента от случаите доставчиците, които са спечелили обществени поръчки не са производители, не са официално регистрирани дистрибутори”.

За да доставяш хляб на детска градина, задължително трябва да си вписан в регистъра на Агенцията по безопасност на храните.

"С цел да успокоим потребителите, родителите на децата, ние разпоредихме и ще получим данни за всички доставчици във всички детски заведения дали са регистрирани, кои са доставчиците в детските заведения”, обяви д-р Райна Иванова от БАБХ.

От Агенцията по храните твърдят, че досега не са установили случай на нерегламентирани доставки на хляб в детските градини.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив