24 Април 2024, 23:03 Днес (12) | Вчера (6)

Холандски евродепутат обяви банките ни за престъпни

23 Октомври 2013 17:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 октомври 2013, 16:28
Булфото

Вчера Ауке Зийлстра обвини българските банки, че са част от престъпността в страната

Скандално изказване на холандският евродепутат Ауке Зийлстра срещу България и българските банки разбуни вчера Европейския парламент. Изявлението му бе последвано от остро изказване на българския евродепутат Илияна Йотова.

Вчера Ауке Зийлстра обвини българските банки, че са част от престъпността в страната. Анти-българската нападка от Зийлстра беше отправена на дебата на Европейския парламент, посветен на финалния доклад на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM) към Европейския парламент.

"Абсолютно е недопустимо да се хвърлят по този начин обвинения към българските банки. Не така се борим с престъпността - така се създава престъпност", каза евродепутатът Илияна Йотова.

Йотова изрази позицията, че организираната престъпност, корупцията и прането на пари струват стотици милиарди евро на Европейския съюз, а европейските граждани са най-големите губещи от данъчните измами и укриването на данъци.

Очакваме час по-скоро предложенията на комисията за обща политика срещу "данъчния рай", за което призова и Съвета преди няколко месеца, отбеляза евродепутатът. Наясно сме още така, че офшорните зони се ползват с протекциите на високопоставени политици, които нерядко са свързани или ползват услугите им, добави Йотова.

Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари бе създадена през март 2012 година с цел проучване и анализ на проявленията на престъпността, както и изработването на цялостен и структуриран план за борба на европейско равнище.

На дебата в Страсбург европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малстрьом изрази подкрепата си към финалния доклад на Специалната комисия и изказа своето задоволство от добре свършената работа.

Комисията подкрепя създаването на Европейска прокуратура и приветства предвидените мерки в доклада против трафика на хора и кибер-престъпността.

Малстрьом отбеляза още, че проблемът е не толкова в липсата на законодателство, колкото в липсата на анти-корупционното му прилагане. Докладът настоява за финансова прозрачност и сериозни мерки против трафика на хора, прането на пари, данъчните измами, корупцията по високите етажи и т.н.

Според групата на Европейските социалисти и демократи в лицето на депутата Рита Борселино, мафията в наши дни не е локално, а глобално явление и ни чака дълъг път в битката с организираната престъпност.

 



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив