28 Април 2024, 07:25 Днес (0) | Вчера (0)

Хората от големите градове у нас предпочитат доброволното пенсионно осигуряване като форма за дългосрочно спестяване

17 Ноември 2005 12:16 INSMARKET по статията работи: 5
A+ A-

Ново изследване, поръчано от ПОК „Доверие”, сочи, че предпочитаният размер на вноската е 15 лв. месечно, а стартът на осигуряване е 28 години

Резултатите от национално представително изследване на BBSS Galup International, проведено сред гражданите, които правят лични вноски в доброволен пенсионен фонд показа, че доброволното пенсионно осигуряване е предпочитана форма за дългосрочно спестяване от населението в големите градове на страната, които представляват 56% от осигуряващите се с лични вноски. Предпочитаният размер на вноската е 15 лв. месечно, а старт на осигуряване – 28 г. Разпределението на осигуряващите се в доброволен фонд с лични вноски по доходи е до 300 лв. 40%, между 300 – 500 лв. 35% и над 500 лв. – 25%. Основно вноските се заплащат чрез превод от работодателя, като работодателят е и предпочитаният канал за получаване на информация за допълнителното пенсионно осигуряване. Над 90% от осигурените с лични вноски нямат никаква представа за очаквания размер на държавната пенсия, която ще получават. 77% считат, че грижата за размера на пенсионните доходи трябва да се подели между лицето и държавата. Причините да изберат доброволното осигуряване като форма за спестяване и водещото при избора на фонд е:
- Сигурност – 53%,

-Добра репутация на дружеството – 52%,

-Информация за състоянието на партидата – 34%,

-Доходност – 27%,

-Наличието на развита клонова мрежа – 18%,

-Коректно отношение към клиента – 18%.

40% от осигуряващите се са с висше образование, а 47% със средно специално, голяма част от тях имат достъп и ползват компютър и интернет.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

"Над 90% от осигурените с лични вноски нямат никаква представа за очаквания размер на държавната пенсия, която ще получават. " Правилно! Аз мога да добавя, че 100% от осигурените в доброволни фондове също нямат никаква представа за очаквания размер на пенсията си от тези фондове.
#1 | от Виден пенсионен | преди
Прав си, Георги. Но и да нямат точна представа какво ще получат, трябва да са сигурни, че с 15 лева месечно нищо няма да постигнат. Ако приемем, че 28-годишният ще внася по 15 лв./месец 32 години, то натрупаната сума ще е 5760 лв. без лихвите. Да му е честито!
#2 | от Колега на | преди
Какво предпочитат хората от големите градове като форма на спестяване? Има 2 подхода при отговарянето на този въпрос. Галъп са избрали по лесния, т.е. да питат хората и са приели риска да получат отговор, на който само клиентите на Клиниката по лоботомия могат да повярват. Другия подход е да се срявнят количествено спестяванията на гражданите. Тогава ще се установи, че доброволното пенсионно осигуряване е на дъното и вероятно дълго време ще си остане там.
#3 | от Разкри ме, | преди
Да се рекламира тази неликвидна форма на спестяване, съчетана с липсата на свобода при инвестирането на натрупаните средства е истинско престъпление. Това, че хората от големите градове избират тази форма (колкото и да не ми се вярва) не може да служи за оправдание. Точно хората от големите градове със собствените си пари създадоха пирамидите, а не Иво Недялков, Майкъл Капустин и т.н. Излишните средства комбинирани с липса на финансова култура и дори на елементарен здрав разум не могат да доведат до дългосрочно спестяване, за което се говори в заглавието.
#4 | от Финансов аналитик | преди
А този т. нар. Колега на Георги чувал ли е за понятието "сложна лихва"? Знае ли, че пр 4 % лива това означава над 11 хил. лв за 32 год. , а те осигуряват доживотна пенсия от 86 лв месечно (при определени допускания, разбира се, макар че той вероятно също не е чувал за капиталовия принцип на функциониране на пенсионните фондове и за дефинираните вноски? Знае ли също, че при 7 % доход (което е напълно достижимо поне според досегашното развитие, макар че за 32 г. никой нищо не може да гарантира) парите стават над 20 хил.лв , което означава доживотна пенсия 154 лв.? И кой друг може да осигури такава пенсия?
А този т. нар. финансов аналитик най-напред трябва да прочете закона, за да разбере, че тези средства не са неликвидни. И че ограниченията при инвестирането са свързани с алтернативата доходност-риск. Той чувал ли е за такова нещо? Или той иска хората да инвестират само при него? И като говори за липса на свобода при инвестирането, пирамидите осигуряваха точно такава смобода, не мисли ли?
Не съм фен на пенсионните фондове, но съм за това да се говори винаги истината.
#5 | от Стоянов | преди
Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив