28 Март 2024, 20:36 Днес (11) | Вчера (12)

Хотелиери и туроператори настояват да се въведе ваксинационен сертификат

12 Май 2021 16:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 май 2021, 17:02

Туристическият бранш иска да се определят зелени коридори за въздушния и сухопътния транспорт

Надеждите на туристическия бранш са насочени към служебния министър на туризма Стела Балтова. Тя заема този пост за втори път в служебно правителство. Сега обаче ситуацията е много сложна, а хотелиери и ресторантьори вече отправят призиви за спасяването на туристическия сезон, съобщава Нова телевизия. След отменените полети от Русия предварително обявеният старт на туристическия сезон от 1-ви май се отложи. Сега по Южното Черноморие първите туристи се очакват на 13-и май. Те ще пристигнат от Израел с два чартърни полета и ще бъдат настанени в курортен комплекс "Слънчев бряг". За туристическия сезон, обаче, няма много предварителни резервации. Затова и част от големите хотели за втора година няма да отворят. Погледите на бранша сега са насочени към новия министър на туризма Стела Балтова. За нея те казват, че е експерт с натрупан опит.
"Надяваме се и вярваме, че натрупаният дипломатичен и научен опит ще помогне за спасяването на туристическата 2021". Това е един изключително подходящ човек", каза за БНР председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.
От камарата настояват да бъдат решени следните въпроси: "Въвеждането на ваксинационен сертификат. Цената на пакета се оскъпява от 100 до 200 евро за двама или четирима души. PCR теста да бъде за сметка на бюджета за месеците юни, юли, август, септември. Следващият момент е разработка и актуализиране на протоколи за зали и безопасност срещу Covid-19. Въвеждане на зелени коридори както за въздушния, така и за сухопътния транспорт, въвеждане на агресивна и насочваща реклама за България за сезон 2021. Всичко това ще помогне за този кратък период от време за изправяне от проблемите, в които сме затънали туроператори, хотелиери, ресторантьори, екскурзоводски кадри", допълни Иванов.
За по-бързо въвеждане на ваксинационен сертификат и единни правила за пътуване в ЕС настояват от туристическия бранш. Необходими са спешни дипломатически действия, каза председателят на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев в предаването "12+3".
"Стела Балтова, в предния служебен кабинет работихме доста добре. Познавам я, много добър специалист, умерен, не е от бранша, но не е съвсем, защото се е занимавала с туризъм в частна фирма, така че много добре познава всички проблеми на туризма, запозната е и се надявам в тези кратки месеци, които има, този колос, който е в туризма тя да може да даде някаква светлина, защото нещата са много сложни и много трудни".
Работещите в сектора туризъм настояват да се въведат единни правила в Европейския съюз за движението на хора.
"Когато има вече тези правила самите туроператори ще могат да правят тези резервации, ще могат да ангажират самолетни полети и ще може да идват туристи по нашето Черноморие", допълни Георги Николчев.
Много важно сега е какви сигнали ще изпратим към чуждестранните туроператори, каза Костадин Ралев, ресторантьор, работещ от дълги години в туристическите комплекси. И той е насочил очакванията си към новия министър на туризма:"Проблемът при туризма е това, че е един бранш, в който са включени много различни по характер дейности. Туристическият продукт се осъществява в резултат на много различни дейности. Точно това разнородие го прави сложен за разбиране и сложен за управление, нищо, че изглежда на пръв поглед лесно".
Русия, Великобритания, Германия, Израел и страните от бившия Източен блок са традиционните пазари на страната ни в сектор туризъм. След първите полети от Израел до края на месец май се очакват и туристи от Полша, но засега най-важният проблем пред сезона е дали ще бъдат възобновени полетите от Русия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив