04 Май 2024, 17:39 Днес (0) | Вчера (0)

Хуманитарната помощ от България тръгва за Хърватия

27 Май 2014 10:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 май 2014, 10:23
Под лиценза на creativecommons

Хуманитарна помощ, която граждани от страната ни дариха на пострадалите от природните бедствия в Хърватия, тръгва днес за бедстващата държава

Втора седмица Хърватия се бори с последиците от наводненията, в които тя и съседите й от Сърбия и Босна и Херцеговина.

Загреб високо цени събраните помощи в посолството му у нас от българските граждани като много сериозен знак за приятелството и съпричастностността на България към пострадалите. Посланик Льерка Алайбег допълни, че всичко донесено от хората ще бъде от голяма полза за пострадалите:

Искам да благодаря на многото български граждани, които сами се появиха при нас в Хърватското посолство в София и донесоха хуманитарна помощ и изразиха по този начин своята съпричастност към пострадалите от наводненията в Хърватия. За нас това означава много. Хората донасят неща, свързани с най-важните потребности на пострадалите - санитарни материали, памперси, храна за деца, вода. Засега набирането на дрехи не е приоритет. Първият хуманитарен конвой с помощи от България ще замине днес, а после ще мислим за последващото транспортиране и на останалите помощи. Всичко, което бъде донесено, ще бъде от голяма полза, защото пострадалите ще живеят, както изглеждат нещата, още доста дълго време извън домовете си.

Хърватската посланичка Льерка Алайбег предупреди за рисковете пред региона ни от свлачищата в Босна и Херцеговина, където също има много сериозни наводнения, защото те могат да разместят мините от времето на войните в бивша Югославия. 

В понеделник в хърватската столица Загреб и в още два големи града на страната - Сплит и Рйека, бяха организирани мащабни хуманитарни концерти в помощ на пострадалите от наводненията в страната. Според медиите в Хърватия на концертите са били събрани 450 000 евро за пострадалите. Сред актьорите и музикалните изпълнителите на концерта в Загреб бе и хърватският президент Иво Йосипович, които свиреше на своето пиано заедно с много популярни певци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив