26 Април 2024, 20:58 Днес (11) | Вчера (14)

Хърватското застрахователно бюро има ново ръководство

09 Януари 2019 09:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 януари 2019, 09:50

И българското бюро чака да бъде избран нов шеф

Хърватското застрахователно бюро (HUO) има ново ръководство. Славен Добрич, член на Управителния съвет на Allianz Zagreb dd и бивш заместник-председател на HUO, е избран за президент. Хървое Павукович бе преизбран за директор на HUO за нов мандат.
Славен Добрич е първият президент на HUO, избран от чуждестранна застрахователна компания, на мястото на Дамир Зорич, член на Управителния съвет на Euroherc Osiguranje, който бе президент на HUO два мандата.
Избраните заместник-председатели на Управителния съвет са:
Жасминка Хорват Мартинович, главен изпълнителен директор на Wiener Osiguranje;
Мариян Крали, член на Управителния съвет на Croatia osiguranje;
Марин Матиак, председател на Управителния съвет на TRIGLAV osiguranje d.d.;
Татяна Рачич Злибар, член на Управителния съвет на UNIQA.
Промените са факт от 10 декември 2018 год.
Хърватското застрахователно бюро (HUO) е създадено през 1992 г. като национално бюро за зелена карта на Република Хърватия.

Припомняме, у нас Българското бюро Зелена карта бе поставено под неформално наблюдение от Съвета на бюрата с искане за осигуряване на банкова гаранция от 4 млн. евро. Решението на международния орган е от месец март м.г., но у нас бе оповестено официално едва в средата на декември. От българското бюро обявиха, че банковата гаранция е била издадена своевременно. Стана ясно още, че с писмо от 10.12.2018 г. Съветът на бюрата е поставил формални изисквания за разширение на наблюдението, отнасящи се до предоставяне на презастрахователна програма на Българското бюро и ежемесечни справки за финансовото му състояние, които изисквания определят процедурата по наблюдение, осъществявана от Съвета на бюрата.
На 13.12.2018 г. Орлин Пенев подаде оставка като председател и член на Управителния съвет на българското бюро с официален мотив "здравословни причини".
Проблемът назря и бе огласен още през 2017 г., когато стана ясно, че две български застрахователни компании са в процедура на мониторинг от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи заради предявени към тях гаранционни искания от национални бюра от системата "Зелена карта". Сигналът е дошъл от Съвета на бюрата "Зелена карта". Компаниите обаче са отказали плащане на обезщетения сумарно за десетки милиони евро по настъпили застрахователни събития в чужбина и по тази причина голяма част от кореспондентските бюра са прекратили договорни отношения с нашите застрахователи. От КФН бяха обявили тогава, че спорът не засяга Регулатора, защото е между застрахователите и бюрото "Зелена карта".
През декември 2018 г. от АБЗ коментираха, че наложената мярка няма да ограничи правата на притежателите на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите при пътуване на територията на страната или извън нея.
Автомобилната застраховка "Гражданска отговорност" свали от стола и зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, която миналото лято подаде оставка под натиск. Причината беше скандалът с фалита на застрахователно дружество "Олимпик" и рязкото поскъпване на застраховката.
Също в края на 2018 г. стана ясно, че самият председател на КФН Карина Караиванова от месец март 2019-та напуска Комисията, за да отиде на работа в ЕБВР.
Така към момента в България българското бюро Зелена карта е без официално избрано ръководство, председателят на Комисията за финансов надзор е в процедура на напускане без да има яснота кой и кога ще го замести. Няма и официално избран зам.-председател на КФН, който ръководи Застрахователния надзор, мястото е вакантно и се заема от временно изпълняващ длъжността.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив